neděle 20. října 2019

Wolfenstein 3D

iD Software (1992), Wolfenstein 3D, (MS-DOS)

Píše se rok 1943, druhá světová válka vstupuje do své druhé části a my se nacházíme v zemi, která válku rozpoutala. V nacistickém Německu, v roli spojeneckého špiona Williama "B. J." Blazkowicze, který má před sebou nelehký úkol. Cílem jeho mise je odhalit tajný program Třetí říše s názvem Operation Eisenfaust. Ten spočívá ve snaze nacistů o vytvoření dokonalé armády, vytvořené ze zabitých vojáků. Blazkowicz je tedy vyslán do nacistické pevnosti Castle Hollehammer. Záhy je ale zajat a uvězněn. 

Hra začíná epizodou Escape from Wolfenstein.  Na ní původně navazovaly další dvě epizody - Operation Eisenfaust, na jejímž konci má protagonista za úkol eliminovat Dr. Schabbse, který má genetickou modifikaci vojáků na starost. A třetí epizoda Die, Fuehrer, Die!, kde má zabít samotného Hitlera. Časem přibyly další tři epizody. Každá epizoda se skládá z 10 úrovní, 9 obyčejných a jedné skryté. Na konci každé čeká Boss, tedy podstatně silnější, graficky odlišná postava od předchozích vojáků, kteří představují jednoty Wehrmachtu a SS. 

První epizoda byla vydána v roce 1992 firmou Apogee jako shareware. Celá trilogie byla dostupná ke koupi 5. května 1992. Druhá trilogie vyšla záhy pod názvem The Nocturnal Missions. Hra měla po svém vydání v roce 1992 obrovský úspěch a do konce roku 1993 se stihlo prodat přes 100 000 kusů. V Německu byla hra zakázána z důvodu zobrazování nacistické tématiky (Hitler, hákové kříže).

Platformy:  Xbox, Xbox 360, Xbox One, Android, iOS, SNES, DOS, Game Boy Advance, Linux, Commodore 64, 3DO, Apple II, Atari ST, Atari Jaguar
Rok vydání: 1992
Série: Wolfenstein
Žánr: FPS
Hlavní autoři: John Romero, Tom Hall
Země původu: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat