neděle 20. října 2019

Pac-man

Namco Limited (1980). Pac-man. (Arcade).

Pac-man patří beze sporu mezi nejúspěšnější hry 80. Let. Avšak své místo na slunci si tato žlutá tečka drží dodnes. Každý tuhle hru zná a téměř každý si ji také minimálně jednou zahrál. A to nejen proto, že jí použila sama společnost Google k vytvoření jednoho ze svých svátečních log, když Pac-man slavil 30 let od svého vzniku. Ale proč se právě tato hra stala fenoménem? Mezi její přednosti můžeme zařadit krátkou dobu hraní (jednoho kola) a zároveň možnost zdokonalování se a postupu do dalších úrovní. Což z Pac-mana činí dokonalý nástroj pro ukrácení dlouhé chvíle. Další výhodou je její snadno pochopitelný princip.
Hra byla poprvé vydána v Japonsku v květnu 1980 a od svých současníků se výrazně lišila a ne náhodou. Její autor Tóru Iwatani v rozhovoru z roku 1987 prozradil, že chtěl přijít se zcela novým typem hry, který by nebyl plný násilí či by se příliš nepodobal hrám, jako je Pong.
Pac-mana můžeme zařadit mezi plošinové hry, jejichž základním principem je sbírání bodů a překonávání nástrah během postupu určitou trasou. V tomto případě se žluté kolečko Pac-man pohybuje bludištěm, snaží se uniknout čtyřem barevným duchům a jeho hlavním úkolem je spořádat všechny tečky, kterými je bludiště poseto. Když se toto hráči povede, postoupí do další úrovně hry.
Pac-man se během své historie dočkal mnoha vydání na různých platformách, přibyl mu ženský protějšek v podobě Ms. Pac-man, vzniklo filmové zpracování s názvem Pixels a hlavně se zapsal do vzpomínek hráčů po celém světě.

Platformy:
Game Boy Advance
Windows Phone
Android
Atari 5200
Commodore VIC-20
Atari 2600
MSX
Commodore 64
Sega Game Gear
Linux
Microsoft Windows
Sinclair ZX Spectrum
Xbox 360
Amiga
DOS
Nintendo Entertainment System
Super Nintendo Entertainment System
iOS (e)

Žánr: Maze
Autor: Tóru Iwatani
Země výroby: Japonsko

Žádné komentáře:

Okomentovat