sobota 19. října 2019

Half-Life

Valve Software (1998), Half-Life (MS Windows)

Příběh 


Half-Life je populární akční sci-fi FPS hra od společnosti Valve Corporation (USA), která byla vydána v roce 1998. Ve hře se dostanete do role geniálního vědce Gordona Freemana, absolventa MIT, kterého již od dětství fascinuje kvantová fyzika a pracuje pro výzkumné centrum Black Mesa. V tomto výzkumném centru provádějí experiment s mimozemským materiálem z planety Xen, který selže a způsobí tak velký třesk. Po této události Gordon nachází na zemi páčidlo, se kterým se vydává na cestu vstříc nástrahám laboratoře, základny CIA a ke konci i mimozemské dimenze. 

Přínos


Tato hra vyvolala v herním průmyslu velký ohlas. Oproti obyčejným 3D hrám jako je Quake či Doom, nabízela propracovaný příběh, skvělou hratelnost a kvalitní zpracování. Hra byla postavena na enginu GoldSource, který vychází z Quake 2 Enginu od společnosti iD Software. Ten v té době představoval to nejlepší jak po stránce hratelnosti, tak i vizuálu. Grafika tak byla naprostou špičkou na trhu, a i v dnešní době se díky komunitě pyšní veliké popularitě.

Prodeje, ocenění 


Tvůrci hry zprvu počítali celosvětově pouze se 180 tisíci prodanými kopiemi, ovšem již na konci roku 1998 prodali přes 210 tisíc, a to pouze ve spojených státech. Díky tomu získali jen z tohoto trhu přibližně 8,6 milionu dolarů. V roce 2008 Valve oznámilo, že bylo prodáno celkově přes 9,3 milionů kopií.
Na herním veletrhu E3 v roce 1998 byla herními kritiky oceněna jako nejlepší hra v kategoriích „Best PC Game“ a „Best Action Game“. Celkově ji ocenilo více než 50 herních magazínů jako „Game of the Year“. Zařadila se tak po boku legendárních her jako je Civilization, Mortal Kombat, Doom, Quake, Tomb Rider, Resident Evil a další. 

Ostatní informace


Half-Life je součástí stejnojmenné série, která čítá dva herní tituly se spoustou rozšiřujících balíčků. Autorem původního scénáře je Marc Laidlaw a o audio-vizuální stránku se postaral Kelly Bailey. Původně hra vyšla pouze na platformu MS Windows, ovšem v roce 2001 byla společností Gearbox Software naportována i na PlayStation 2. V roce 2013 byla hra společností Valve upravena a opětovně vydána na platformě macOS a Linux. Hra je nyní dostupná skrze herní knihovnu a obchod Steam.

Název: Half-Life
Vývojáři: Valve Software, Gamebox Software (Playstation 2)
Platformy: MS Windows, macOS, Linux, Playstation 2
Vydavatelé: Sierra Studios, Valve Corporation (Steam)
Původní rok vydání: 1998
Žánr: akční sci-fi FPS
Autoři: Marc Laidlaw (scénář), Kelly Bailey (design)
Série: Half-Life
Země výroby: USA



Žádné komentáře:

Okomentovat