pátek 18. října 2019

Prince of Persia

Brøderbun software (1989), Prince of Persia (Apple II).

Výsledek obrázku pro prince of persia 1989


           Prince of Persia je jedna z nejúspěšnějších her naší generace, což potvrzuje i několik "remaků" vyrobených v novém tisíciletí. Jedná se o 2D "hopsačku" - plošinovku. Hra byla vydaná poprvé v USA, kde ale velký úspěch nesklidila, prodalo se jen 7000 kopií. Komerční úspěch zažila hra po uvedení na evropský a japonský trh, poté se celosvětově prodalo asi 2 milióny kopií pro 23 různých platforem.
           Hra vypráví dobrodružný příběh, kde je vaším cílem zachránit princeznu ze spárů Jaffara a odehrává se v prostředí jeho paláce. Hráč musel překonat různé nástrahy, pasti a řešit hádanky. Hra ve své době vynikala hlavně grafickým zpracováním a animací. Tvůrce hry Jordan Mechner využil pro své potřeby "předchůdce" motion capture, kdy snímal pohyby svého mladšího bratra na kameru. Nasnímaný materiál potom převedl přímo do hry - docílil věrohodných pohybů v kontextu doby. Tyto práce trvaly asi 4 roky. Příběh hrdiny, který musí procházet nebezpečným prostředím byl inspirován filmy Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené archy (1981, USA) a Zloděj z Bagdádu (1924, USA).
         Pamatuji si, když jsme hráli Prince of Persia jako děti ve škole na hodině informatiky. Hra už nebyla nejnovější, ale stále měla a má, své nezaměnitelné kouzlo a nutila nás ji hrát stále dál a dál. Nikdy jsme ji nedohrály, asi jsme byli moc leví. Zábavy nám ale přinesla až až. A právě díky hratelnosti, technickému zpracování a atmosféře se hra zapsala zlatým písmem do herní historie.

Ostatní informace:
Platformy: Apple II., MS-DOS, Amiga, Amstrad CPC, GB, GBC, NES, Atari ST, ZX Spectrum, Commodore 64, Mac OS, Snes, Mega- CD, Mega drive, Xbox 360, PSN
Datum vydání: 1989
Série: Prince of Persia
Žánr: Arkáda
Hlavní autor (design): Jordan Mechner
Země výroby: USA




Žádné komentáře:

Okomentovat