neděle 20. října 2019

Metal Gear Solid


Metal Gear Solid
Konami(1998). Metal Gear Solid.
(Playstation, PC)

Někdy nazýván první "moderní videohrou", Metal Gear Solid je pátým počinem geniálního videoherního designéra, Hidea Kojimy. Hra zapadá do žánru stealth-akčních her, který byl na konci 90. let vcelku oblíbený. Tato hra sice není prvním dílem své série, ale je rozhodně dílem, jenž katapultoval sérii mezi ty nejznámější a nejlépe kriticky hodnocené.

Hra byla výjimečná kvůli své atmosféře – temné kulisy, pečlivě zvolený soundtrack a na svou dobu špičková grafika. To vše umocňovala herní kamera, která dala hře filmový nádech, něco na svou dobu neobvyklého. Jen málo dnešních her dokáže vtáhnout hráče do herního světa tak dobře, jako Metal Gear Solid.

Dalším důvodem, proč měl Metal Gear Solid takový úspěch je rozmanitost herního stylu a herního vybavení. Hráč má k dispozici několik způsobů, jak lze hru hrát. Nejlehčím a nejvýhodnějším je tichý pomalý postup bez spuštění nepřátelského poplachu, ale hru lze hrát rychleji a agresivněji. Mimo několika typů zbraní, jak smrtelných, tak i omračujících, se ve hře objevila ikonická lepenková krabice, do které si herní postava může vlézt a tím se skrýt před nepřáteli. Za zmínku ještě stojí schopnost vidět herní svět z vlastních očí herní postavy, čímž hra dostává další rozměr, neboť normální kamera je fixně umístěna seshora.

Čím je hra známá nejvíce, je opakované proboření takzvané „čtvrté stěny“, kdy hra dává vědět hráči, že je opravdu hrou, a ne skutečným světem. Příkladem je, když jedna z postav říká, že frekvence, kterou musí hráč naladit, je na zadní straně CD obalu. Hráč sice má v inventáři CD, ale kód obashuje jen skutečný fyzický obal hry. Situace, která je ale ještě známější, je souboj s jedním z hlavních antagonistů hry, Psycho Mantisem. Hráč nemůže nepřítele trefit, protože Psycho Mantis čte jeho myšlenky – řešením je zapojit herní ovladač do zdířky pro druhého hráče, ze které už myšlenky číst neumí.

Platformy:Playstation, PC
Rok vydání:1998
Série:Metal Gear
Žánr:Stealth/Akce
Hlavní autor:Hideo Kojima
Země výroby:Japonsko

Žádné komentáře:

Okomentovat