pátek 18. října 2019

Rayman

Rayman

Ubi Soft (1995). Rayman. (Atari Jaguar, PlayStation, Sega Saturn, MS-DOS).

Výsledek obrázku pro rayman 1

První díl ze série Rayman bavil a stále baví dospělé i děti po celém světě. Animovaná postavička, která bojuje s příšerami a tělo jí tak trochu nedrží pohromadě, dokázala oslovit davy převážně svou obtížností a grafickým zpracováním. Tvůrci měli štěstí v tom, že v době, kdy Rayman poprvé vyšel, hry již vycházely na více platformách naráz. Bylo tak možné oslovit širší publikum, aniž by se na hře cokoliv měnilo.

Hlavním cílem hry je zachránit všechny Electoony (magická stvoření), kteří jsou ukryti různě po mapě. Zachránit je lze tak, že Raymanovou vystřelovací pěstí rozbijete klec, ve které jsou vězněni. Electooni jsou v pozdějších sériích nahrazeni Teensies, kteří se od nich neliší jenom vzhledem, ale i zajímavým stylem života, ve kterém chtějí pouze tančit, chodit na párty a žehlit si oblečení, v čemž jim brání to, že jsou uvězněni v klecích. Většinou je obtížné všechny klece na mapě najít, nejde jenom o to, že jsou různě poschovávané, jde i to, že vám ve vašem úkolu brání příšery, propasti, omezený počet životů a na některých mapách i časový limit. Navíc je ve hře osm soubojů s bossy, včetně toho finálního.


Za zmínku stojí určitě i velice povedený soundtrack, dohromady má téměř hodinu a dokázala bych si jej představit i v moderní hře. Jedna z věcí, kterou je hra typická, je side-scrolling, tedy to, že se můžete po mapě pohybovat i za okraj obrazovky, mapa se s vámi totiž posouvá. Řekla bych, že přesně to je prvek, který dělá Raymana obtížným, nikdy totiž nevíte, na co skočíte, protože mapa se s vaším skokem posune a vy tak můžete natrefit na bodlák, kvůli kterému přijdete o cenný život.

Platformy, na které byla hra vyrobena: Sony PlayStation, Atari Jaguar, Sega Saturn, PC/MS-DOS, Game Boy Advance, Sony PlayStation Portable, Sony Playstation 3, Sony PlayStation Vita, Nintendo DSi, Nintendo 3DS, Windows Mobile, Pocket PC, Nokia 9210, iOS, Android, PlayStation Classic
Rok vydání původní verze: 1995
Série: Rayman
Žánr: Plošinovka
Hlavní autor: Michel Ancel
Země výroby: Francie

Soňa Schneiderová

Žádné komentáře:

Okomentovat