neděle 20. října 2019

Jazz Jackrabbit

Epic Megagames (1994). Jazz Jackrabbit. (MS-DOS, Macintosh, Windows).

Jedná se o akční 2D plošinovou, střílecí hru s propracovanou grafikou a hudbou vydanou 30. července 1994, která se do jisté míry inspirovala legendární hrou Super Mario Bros.  Hra je založena na moodu singleplayer a je ovládána klávesnicí a gamepadem.
Jedná se tedy o  jednoduchém principu, ve kterém je zelený zajíc Jazz vyslán tamějším králem planety Carrotus aby nalezl a vysvobodil princeznu Earlong unesenou želvími teroristy a zachránil svůj domovský králičí svět před zlým Devanem Shellem a jeho armádou.
Za design hry zodpovídají Cliff Bleszinski, Arjan Brussee a Nick Stadler.
Díky dvé oblíbenosti se hra dočkala pokračování ve formě druhého dílu Jazz Jackrabbit 2 v roce 1998.
Hra je dohromady rozdělena na šest epizod, kde každá epizoda obsahuje tři planety a každá planeta má dvě úrovně. Na konci epizody může každý hráč očekávat Bossfight v samostatné závěrečné úrovni. Na jedné ze dvou úrovní každé planety může hráč v průběhu hry narazit na složitě ukrytý drahokam, pomocí kterého se na konci úrovně aktivuje tajná bonusová 3D úroveň. Zde má hráč možnost sbírat modré drahokamy v bludišti. Pokud se hráči povede sebrat během této bonusové mise požadovaný počet drahokamů před vypršením časového limitu, získá jeden život navíc.
V této hře mimo jiné má hráč větší šance zůstat naživu, jelikož hlavní postavička neumře hned jakmile přijde do kontaktu s nepřítelem. Pouze se jí ubere energie, jejíž maximální hodnota je vždy určena zvolenou obtížností. Samotnou energii lze přidat sběrem mrkví v průběhu hry. Pokud energie klesne na nulu, hráč ztratí život a musí hrát misi znovu od začátku nebo od nějakého záchytného bodu, do kterého stihnul před svou smrtí střelit.


Platformy: MS-DOS, Macintosh, Windows
Rok vydání původní verze: 1994
Série: Jazz Jackrabbit
Žánrové zařazení: akční počítačová hra
Hlavní autor: Cliff Bleszinski
Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat