neděle 20. října 2019


Šimon Charvát


Half-Life

Half-Life, první hra společnosti Valve, vydaná společností Sierra Studios na Microsoft Windows 19. listopadu 1998.

Half-Life je first-person shooter sci-fi hra, kde hrajete jako Gordon Freeman, vědec, který přijíždí do práce do vládního vědeckého výzkumného zařízení Black Mesa Research Facility v Novém Mexiku. Během zkoumání a testování mimozemských krystalů však omylem otevřete trhlinu do jiného světa. Snažíte se zvrátit následky otevření této trhliny, přičemž cestujete celým výzkumným zařízením, bojujete s mimozemšťany a později i s vojáky, vyslanými zakamuflovat celou událost a řešíte různé logické hádanky.

Half-Life velmi inovativně prezentuje hráči příběh, a to bez jediné ukázky. Hráč vše prožívá očima Gordona Freemana a v žádný moment za něj hra nepřevezme kontrolu nad postavou. Gabe Newell, majitel společnosti Valve uvedl, že chtěli vytvořit hru, která by pohltila hráče do svého světa komplexním příběhem a herními mechanikami. Původní engine hry Goldsrc, modifikovaný engine ze hry Quake, byl použit jako předloha pro velmi známý Source Engine.

Half-Life vyhrála přes padesát ocenění Hra roku, je pokládána za průkopníka fps žánru a dodnes považována za jednu z nejlepších her vůbec. Dočkala se dohromady tří datadisků a snad ještě slavnějšího druhého dílu z roku 2004 s převratnou grafikou a fyzikou prostředí. Později se dočkala také portu na Playstation 2, Linux a MacOS. V roce 2004 byla přejmenována na Half-Life: Source. Pro hru také vzniklo nespočet modů, nejslavnějších z nich např. Counter Strike, či Day of Defeat. V roce 2012 se dočkala neoficiálního remaku v moderním Source enginu.

Žádné komentáře:

Okomentovat