sobota 19. října 2019

Half Life


Valve software (1998). Half - life  (PC)

 V roce 1998 vyšla hra, která na sebe strhla pozornost celého tehdejšího hráčského světa, řeč je o hře Half - Life,  která stojí na pokrokovém enginu GoldSource, jenž byl odvozen z legendární hry Quake, Half - Life tedy na svou dobu vypadal skvěle. 
                       
 Děj hry nás zanese do výzkumného komplexu Black Mesa, kde se v roli teoretického fyzika Gordona Freemana účastníme experimentu, který se nepovede. Vinou této katastrofy se na různých místech na Zemi otevřou trhliny do dimenze Xen. Náš úkol je prostý - v roli Gordona se musíme postavit monstrům, která unikla z cizí dimenze do té naší a zničit mozek celé armády monster.

Hra byla obrovským úspěchem, okamžitě se stala velmi dobře prodávaným titulem a ikonou žánru FPS her a doslova nakopla budget společnosti Valve (ten mimochodem vytvořil platformu steam). Za úspěchem pravděpodobně stojí propracovaný příběh, napsaný spisovatelem Marcem Laidlawem, pěkná grafika a mlčenlivý hlavní hrdina, který byl naprosto obyčejný sympatický chlapík.

Na hru vznikalo nespočet modifikací a jedna z nich se uchytila dodnes, z jedné modifikace hry totiž vznikl zárodek dnes již velmi populárního Counter-Strike, který stál původně na stejném enginu jako Half - Life. Uběhlo pár let a Counter- Strike prošel mnoha vývojovými fázemi a v dnešní době zaujímá přední místo ve světovém eSportu a v současnosti je jedním z nejhranějších herních titulů vůbec. Vliv hry Half - Life na současný videoherní průmysl je tedy nepopiratelný, těžko říct, zda by vůbec existoval steam a nebo vlastně celé Valve, nebýt nečekaného úspěchu hry.

Ostatní Informace
  • Hra byla postupně vydána na platformách (Microsoft Windows, Playstation 2, Mac OS X a Linux)
  • Rok vydání původní verze: 1998
  • Tento titul je součástí herní serie Half - Life, která má dva plnohodnotné díly a nespočet modifikací, remaků a datadisků
  • Žánr: FPS
  • Hlavní autoři: Gabe Newell a Mike Harrington
  • Země výroby: USA


Žádné komentáře:

Okomentovat