neděle 20. října 2019

Tekken

Namco (1994), Tekken (Namco System 11, PlayStation)

Pokiaľ ste zo starších ročníkov, určite si pamätáte bojovú hru, ktorá sa objavovala v priestoroch arkád. Osem postáv, z ktorých ste si voľne vybrali a zápasili v kombinácií rôznych úderov či kopov. Presne o tom je v krátkom súhrne séria hry Tekken.



Prvý záznam tejto hry sa objavil práve v roku 1994 v priestoroch arkádových stredísk zábavy Japonska, avšak hra mala pomerne vysoký úspech, preto sa platforma PlayStation rozhodla uviesť na trh jej prevedenie o rok neskôr, a to so sedemnástimi charaktermi na výber.

Princíp hry je vskutku veľmi jednoduchý: po výbere hracieho charakteru sa spustí (v predurčenom nastavení 2 kôl) súboj a úlohou hráča je poraziť oponenta. Taktiež je uvedený časový limit, ktorý, pokiaľ skončí skôr, než jeden z hráčov porazí toho druhého, uzná za výhercu zápasu toho s väčším životom. Taktiež umožnila hráčom ako prvá hra tohto typu ovládať každú končatinu charakteru zvlášť.


Hra bola pôvodne známa pod názvom Rave War, avšak v posledných fázach vývoja sa jej názov zmenil na dnes už známy, Tekken.

Tekken bol vydaný pôvodne ako čisto bojová hra, avšak vývojári jej dali aj svoj príbeh. Plot sa zameriava prevažne na rod Mishima a jedným z hlavných charakterov sa stáva Kazuya Mishima, ktorého jeho otec, Heihachi Mishima, po tom, ako zabil svoju matku, odvedie na útes, z ktorého ho následne zhodí, aby otestoval jeho silu a to, či je schopný viesť rodinný podnik, Mishima Zaibatsu.
Týmto sa odštartoval príbeh Tekken, ktorý je v ďalších pokračovaniach tejto úspešnej série hovorený z mnohých pohľadov pridaných postáv a postupne sa hráčovi otvára svet bojovníkov, z ktorých každý má svojho súpera a rozpráva svoju časť príbehu.

Hra je taktiež zaujímavá tým, že je podľa nej natočený film s príznačným názvom "Tekken" a získala prvenstvo v PlayStation hrách tým, že predala viac ako milión kusov. Taktiež má viacnásobné rekordy vo vydaní Guinness World Records Gamer's Edition 2008. 

A pokiaľ ste z mladších ročníkov, nezúfajte! Ak vlastníte piate vydanie hry Tekken, táto obsahuje aj arkádovú verziu prvého vydania, ktoré si môžte vychutnať v pohodlí domova, možno s vašou rodinou, ktorá si pamätá časy, kedy ju chodili hrávať na arkády.  

Platformy: Namco System 11 - arkády; Pasáž, PlayStation
Rok vydania: 1994
Séria: Tekken
Žánrové zaradenie: Bojové hry
Výrobca: Hajime Nakatani
Zem výroby: Japonsko

Žádné komentáře:

Okomentovat