neděle 20. října 2019

Polda 2


Zima Software (1999). Polda 2. (Android, Microsoft Windows, iOS).


V této české adventuře se nacházíte v kůži policisty Pankráce, který nepatří zrovna mezi ty nejbystřejší zástupce své profese. Spolu s ním odkrýváte sérii záhad, které se odehrávají ve městě Marsias. Toto městečko je ve světě proslulé především díky klonování lidí. Na začátku hry řešíte poměrně jednoduchou zápletku a hledáte odpověď na otázku: Kdo způsobil požár hotelu? Následně se však příběh ubírá směrem, který by snad nikdo nečekal, a spolu s Pankrácem odkrýváte děsivou stránku toho, co klonování lidí obnáší.

Polda 2 je zástupcem stejnojmenné herní série, která v dnešní době čítá šest dílů. Tato série vydávaná od roku 1998 byla původně tvořena pro PC platformu. Posléze byla uzpůsobena i pro Android a iOS, kde byla také přeložena do angličtiny a francouzštiny. Zima Software hru vyvíjela pouze 10 měsíců, avšak v době vydání se jednalo o kvalitní a dobře zpracovanou 2D adventuru.  K tomu dopomáhá český dabing, na kterém se podíleli osobnosti jako Luděk Sobota, Jiří Lábus, Petr Nárožný a další. Ve hře spolu s Pankrácem projdeme kolem 50 herních obrazovek, popovídáme si s více než 40 NPC (rozhovory zabírají téměř šest hodin) a k vyřešení záhad kolem městečka Marsias využijeme 160 předmětů. Jedná se tak o druhou nejrozsáhlejší českou adventuru, na které si dali návrháři Dan Falta a Karel Matějka opravdu záležet, která je navíc stejně kvalitní i po dějové stránce díky Janu Kvasničkovi, který se postaral o scénář.

Díky zápletce, která v druhém díle je, se setkáváte s celebritami jako např. Napoleon, Adolf Hitler, Bill Gates, Pamela Anderson, Marylin Monroe, ale také narazíte na Miloše Zemana či Ježíše, což vede ke spoustě humorných dialogů a situací.

Ovládání je jednoduché- stačí klikat levým tlačítkem myši.


Co vnímám za zdařilé, jsou vtipné dialogy, prolomení 4. stěny, díky čemuž je hráč více vtažen do děje a v neposlední řadě skvělý dabing. 

Žádné komentáře:

Okomentovat