neděle 20. října 2019

Caesar 3

Impressions Games, Sierra Entertainment (1998), PC
Strategie, budování města, vylepšování své provincie, správa území. To vše přinesla hra Caesar 3 v tom nejlepším světle. Je to bezpochyby nejlepší díl z čtyřdílné série. Scénář hry spočívá v kampani o 11 misích, kde plníte Caesarovy nároky. Bylo vám svěřeno město (nebo provincie), které musíte od základů vybudovat. To znamená, že vaším úkolem je budování cest, farem, škol, divadel, zkrátka všeho, co takové město v Caesarově době mělo mít. 
Problematika hry byla v její komplexnosti, jak vlastně město vybudovat. Musíte přemýšlet, kam umístíte sýpku na potraviny, nejlépe co nejblíž k farmám, trhu a obydlí. Ale naopak je pro lidi otravný hmyz, který se u sýpky pohybuje. Je potřeba například vystavět akademii pro vyšší vrstvy obyvatelstva, aby se tak zvýšila vzdělanost. Také je třeba dbát na ekonomickou situaci a je na vás, jak budete hospodařit. Ve starověku, době, kdy se děj hry odehrává, nemůžete samozřejmě vynechat vliv bohů. Pokud nebudete mít dostatečnou síť chrámů, tak vás stihne božský trest ve formě například potopené obchodní lodě. Naopak, když bohům věnujete pozornost, pořádáte na jejich počest různé festivaly, jsou spokojeni, což má na vaše město blahodárný účinek. 

Žánr hry je RTS (real-time strategy), což je poddruh strategických her. Vše, co hráč v takové hře děla, dělá v reálném čase.  Musí tedy počkat, než dělníci například vystaví budovu, než přijede obchodní loď,...  Podobná hra před vznikem této byly například Dune 2, ale zároveň byla inspirací pro hry, jako jsou například SimCity, Age of Empires.

Platformy: pouze PC
Vývojář: Impressions Games  Vydavatel: Sierra Entertainment
Název celé série: Caesar
Žánr: RTS strategie
Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat