úterý 12. října 2010

Wing Commander



ORIGIN Systems, Inc. (1990). Wing Commander I (MS DOS).

Velkolepý opus Wing Commander, který spatřil světlo světa roku 1990, patřil se své době k naprosté špičce mezi počítačovými hrami, okouzloval svým pokrokovým technickým zpracováním, díky své intenzivní atmosféře dokázal snadno vtáhnout do děje a zabavit hráče na celé týdny. Některé Wing Commander nadchnul natolik, že mu i po dvaceti letech od jeho vzniku zachovávají věrnost, přízeň a považují jej za to nejlepší, co kdy bylo v rámci žánru vesmírných akčních simulátorů vytvořeno.


Příběh se odehrává roku 2654, hráč se ocitá v roli čerstvě vycvičeného stíhacího pilota, který má ambice razantně promluvit do konfliktu mezi Konfederací a mimozemskou civilizací Kilrathi, jenž zuří již dvacátým rokem. Na své cestě za zničením nepřátelské vlajkové lodi za sebou zanecháte bezpočet vraků nepřátelských stíhaček, transportních korábů, křižníků, utkáte se s několika elitními kilrathskými letci, budete odrážet útoky na vlastní konvoje, chránit své spolubojovníky, napadat protivníkovy základny a rozvracet jeho válečnou mašinérii. Za své činy budete odměněni povyšováním, udílením různých vyznamenání a v neposlední řadě také možností usednout do kokpitu neodzkoušených experimentálních strojů, které právě opustily montážní linky. Poměrně netradičním prvkem dokreslujícím poctivě budovanou atmosféru života ve stíhací letce je možnost pohybovat se mezi misemi po vaší mateřské lodi Tiger's Claw, kde lze klábosit s kamarády v baru či si nechat od nadřízeného v krátké videosekvenci vysvětlit cíl následující úlohy. Snad nejzajímavější inovací ovlivňující hratelnost je skutečnost, že vaše bojové výsledky a úspěšnost plnění zadaných dílčích úkolů přímo ovlivňují vývoj válečné situace a závisí na nich také váš kariérní postup.

Co se technické stránky hry týče, Wing Commander ve své době fascinoval grafickým zpracováním a detailně vymodelovanými kokpity vesmírných lodí, což bylo umožněno zvláštním hybridním enginem schopným zobrazovat velmi podrobně propracované bitmapové i trojrozměrné scény i na slabších počítačích.

Dlouhotrvající zájem a existence specializovaných komunit i po více než dvaceti letech, které uplynuly od vydání dnes již legendárního simulátoru života vesmírného stíhacího pilota, prokázaly kvalitu původního titulu, o čemž mimo jiné svědčí také dlouhá řada datadisků a dalších dílů navazujících na zakladatele celé série. Nezbývá tedy než usednout do kokpitu vaší lodi a probojovat si cestu až k nepřátelskému vlajkovému křižníku. A kdyby vás po jeho zničení hra snad omrzela, není nic jednoduššího než sáhnout po některém z mnoha rozšíření, přinášejících nové kampaně, příběhové linie, jednotlivé mise i pilotovatelné stroje.

Platformy: Amiga, MS DOS, SEGA CD, SNES

Rok vydání: 1990

Název série: Wing Commander

Žánr: vesmírný akční simulátor

Hlavní designér: Chris Roberts

Země původu: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat