neděle 10. října 2010

Elite - vesmírným dobrodruhem

Acornsoft (1984). Elite. (BBC Micro, Acorn Electron)










Chcete se stát majitelem vlastní kosmické lodi a zbohatnout obchodem? Nebojíte se pirátů nebo obtížné policie? Staňte se elitou ve vesmírném letovém simulátoru! Na začátku jste vybaveni lodí se slabými lasery a pár kredity (vesmírné platidlo). Za ty si nakoupíte zboží a letíte je prodat na jinou planetu.

V kosmickém prostoru mimo chráněnou zónu v okolí planet můžete narazit na leccos. V prvé řadě na pirátské lodě, které mají zájem o vaše zboží; ale pokud se je vám podaří rozstřílet první, můžete si naopak přivlastnit jejich náklad vy. Pokud sami pašujete zakázané zboží jako jsou otroci nebo narkotika, nebo dokonce olupujete jiné obchodníky, získáte statut narušitele nebo psance a bude se o vás zajímat vesmírná hlídka, která vás jinak nechává na pokoji.

Přistávání na orbitální stanici, kde můžete prodat svoje zboží a doplnit palivo, je kapitolou samo o sobě. Dokud se nezmůžete na samonaváděcí systém, budete muset přistávat ručně, což vyžaduje pořádnou dávku trpělivosti a obratného manévrování. Orbitální stanice se otáčí kolem vlastní osy a příletový tunel je dost úzký, často svoji loď roztříštíte právě tady.



V průběhu šarvátek se vylepšuje vaše pověst, z "neškodného" se můžete vypracovat až ke "smrtelně nebezpečnému", a nakonec se stát kýženou "elitou".

Elite byla ve své době převratnou hrou zakládající žánr vesmírného letového simulátoru; použití jednoduché vektorové grafiky vyvolávalo dojem trojrozměrného vesmírného prostoru. Přestože se hra stále opakovala, vlastně jen létáte z jedné planety na druhou doprovázeni skřípavým zvukem laserů a monotónně obchodujete, strávili jste u ní téměř světelné roky. Její oblíbenost dokládá i počet domácích stanic, pro něž byla hra přepsána; četné verze obsahovaly rozšíření hry o další možnosti. Přestože dnes již stařičká, Elite vytyčila cestu pro mnoho dalších podobných her, od Space Rogue a Wing Commander až třeba po novější Infinity: The Quest for Earth.

Platforma: BBC Micro, Acorn Electron, Apple II, Amstrad CPC, Commodore 64, ZX Spectrum, MSX, Tatung Einstein, IBM PC, Acorn Archimedes, Amiga, Atari ST, Nintendo

Výrobce: Acornsoft (1984), David Brabell, Ian Bell, UK

Žánr: vesmírný letový simulátor

Žádné komentáře:

Okomentovat