pátek 8. října 2010

Dune - napříč pouští a herními žánry

Cryo Interactive (1992). Dune - PC

V dnešní hráčské komunitě je titul Dune II: The Building of a Dynasty notoricky znám. O jejím starším sourozenci však dnes již slyšel jen málokdo. O Dune mluvím jako o starším sourozenci, protože si myslím, že není na místě považovat ji za předchůdce. Za vývojem těchto her stáli dva různé týmy lidí(Cryo Interactive a Westwood Studios) a také jejich přístup byl rozdílný. Zatímco Dune kombinuje prvky adventury(hluboký příběh, dialogy, postava hlavního hrdiny,...) a strategie(managment surovin a lidí, střety armád,...), Dune II se vydala cestou čisté RTS(real-time strategie) a stala se předlohou pro většinu dalších projektů firmy Westwood Studios.
Dune čerpá svůj příběh ze stejnojmenné knihy Franka Herberta, která vyšla roku 1965. Vcítíte se zde do role Paula Atreida, šlechtice, který se snaží získat kontrolu nad pouštní planetou Arrakis, protože právě na této planetě je produkována velmi vzácná surovina známá jako koření, droga, jejíž užívání lidem dává neobyčejné schopnosti a která je páteří vesmírného cestování. Aby uspěl, musí Paul získat pomoc Fremenů, domorodců žijících v nejhlubší poušti.

Ve hře se setkáte se spoustou diplomacie(ač neumožňuje mnoho voleb), s cestováním po graficky velmi kvalitně zpracované planetě ať již ornitoptérou nebo na velkých pouštních červech a samozřejmě s vedením války proti nepřátelské frakci. S postupem herního času získáváte nové možnosti(používání psychických schopností, těžba koření, nábor vojáků, terraformaci,...). Hráč dostává často zpětnou vazbu v podobě nejrůznějších událostí, které přímo reagují na jeho činy - vojáci děkují, pokud jsou zachráněni z nepřátelského zajetí, generálové podávají zprávy o nejnovějších dobytých územích a narazíme zde dokonce na romantickou epizodu.
Hra si však ve své době nevedla příliš dobře. Reakce na hru byly velmi smíšené a jednotlivá hodnocení sahala od 3/10 až k 9/10. Z některých nízkých hodnocení se dá usuzovat, že hybridní pojetí adventury a strategie v té době bylo pro velkou část hráčů příliš složité a nedostatečně uživatelsky přátelské. Neúspěch Dune, způsobil, že podobné hry se opět objevují až v dnešní době (Project Nomads, Sacrifice,...) a ačkoli rozhodně nejsou mainstreamem najdou si mnoho fanoušků.

Dune je v současné době abadonware a je vysoko hodnocena na mnoha serverech, které se abadonware hrami zabívají.

Další informace: Wiki, Mobygames, Just Games Retro

1 komentář: