neděle 10. října 2010

Little Big Adventure - kombinace adventury, RPG a plošinovky

Adeline Software International (1994). Little Big Adventure / Relentless: The Twinsen’s Adventure (MS-DOS)

Planetu Twinsun ovládá diktátor za pomocí armády klonů. Hráč se ujímá chlapíka Twinsena, kterému zatknou partnerku, a on se jí snaží zoufale najít. Rozbíhá se tak kolotoč událostí, který končí, jak jinak než záchranou planety a svržením diktátora.

Takový je stručný nástin pěkně vyprávěného příběhu i s jeho předpokládaným koncem.
Little Big Adventure (LBA) nebyla typickou adventurou. Byla kombinací adventury a akční skákačky. Mezi krátkými rozhovory se hráč potýkal především s hordou nepřátel. Mimo to se často vypořádával s fyzickými překážkami hlavně díky skákání. Na svou dobu hra přinesla velice líbivou grafiku, jež kombinovala 2D a 3D a otevřený živý propracovaný svět.

Významným rysem hry byly 4 módy chování, které jsou v dnešní době nahrazeny klávesami pro sprint, kradmý pohyb a podobně. Postava se tak mohla chovat „normálně“, sportovně, agresivně a nenápadně.

Příběh byl dobře propracován, ač se rozhovory nevětvily a ty vedlejší měly pár řádků. Pozadí příběhu a celý svět Twinsunu působil propracovaně a byl mixem pohádky a sci-fi. I když LBA vypadala jako hra pro děti (nebyla v ní krev, ani jiné násilí), na mnoha místech příběhu byly dospělá témata.

Hra byla poměrně těžká a v tomto ohledu dost nevyvážená. Když už hráč postoupil na další level, musel se potýkat s opět silnějšími nepřáteli a jeho situace se tím nezměnila. Design levelů byl dost nepřejícný a bylo složité nezemřít. Navíc se hra ukládala sama a hráč musel opakovat rozsáhlé instance. Dlouho trvalo získat zručnost v ovládání postavy.

LBA si však našla tisíce fanoušků, kteří s otevřenou náručí přivítali druhé pokračování. Zajímavostí je, že dodnes existuje živá komunita fanoušků na internetu.

Video ukázka z pokročilejší části hry: http://www.youtube.com/watch?v=LeGttpZb_qo

Platforma: MS-DOS, Playstation

Rok vydání: 1994

Žánr: 3D akční adventura

Designér: Frédérick Raynhal

Země původu: Francie

Žádné komentáře:

Okomentovat