úterý 12. října 2010

Tunneler – vytuneluj svojho protivníka

Geoffrey Silverton (1991). Tunneler (DOS)


Táto minimalistická freeware hra určená pre dvoch hráčov na prvý pohľad nemá čím zaujať. Cieľom hry je pomocou svojho tanku prekopať tunel až k protivníkovi a zničiť jeho tank skôr, ako on zničí vás. Aké jednoduché, poviete si. Má to však háčik – hoci každý hráč môže vidieť tank svojho protivníka na rozdelenej obrazovke (split-screen) z vtáčej perspektívy, neexistuje žiadna mapa, takže akýmkoľvek smerom sa na začiatku vydá, nikdy nevie, či ide tým správnym – k druhému tanku. Chvíľku teda potrvá, kým sa hráči nájdu (narazia na svoje tunely) a bitka môže začať.


Hráči používajú k hre jednu (spoločnú) klávesnicu, pohybujú sa ôsmymi smermi (vodorovne, zvislo a diagonálne) a samozrejme strieľajú. Obidva tanky začínajú vo svojej základni a sú obklopené zeminou, ktorou sa prekopávajú až k nepriateľovi. Každý tank má svoje ukazovatele zdravia (shield) a paliva (energy). Palivo je potrebné nielen k pohybu, ale aj k streľbe. Oba atribúty sa dobíjajú len v základni, takže je s nimi potrebné šetriť a myslieť na to, že bude nutné sa po určitom čase tunelovania a streľby vrátiť „domov“. Inak vám môže – a to je ďalšia zradná vychytávka tejto hry – začať vypadávať vaša polovica hernej obrazovky a následne dôjde k explózii tanku. Pohyb, tunelovanie i streľba sú energeticky náročné, preto sa boje väčšinou odohrávajú v už vykopaných tuneloch. Únikové manévre sú umožnené hráčom relatívne pomalým letom nábojov.


Grafika je veľmi jednoduchá, avšak pre takúto jednoduchú hru plne postačuje. Azda jedinou nevýhodou hry je, že sa nedá hrať v režime single-player.

Platformy: DOS
Rok vydania pôvodnej verzie: 1991
Žáner: Akcia, Stratégia
Hlavný dizajnér: Geoffrey Silverton
Zem výroby: USA

1 komentář: