středa 20. října 2010

SimCity 2000



Maxim Software Inc (1993), SimCity 2000 (DOS)




Tato hra je nástupcem původního SimCity z roku 1989. Narozdíl od původní verze přináší mnoho změn, které velice pozměnili jak grafické zpracování, tak i systém hry. Velkou novinkou bylo zavedení prostorového pohledu na mapu. To umožňovalo mapou různě otáčet, přibližovat si místa na ní, připadně se na ní koukat jako na celek. Z grafického hlediska se dále projevilo zpracování mapy na na podobu budov a objektů vůbec, neboť pomalu a jistě se začala formovat 3D podoba hry.


Z herního hlediska se na hře podepsala asi možnost tansformace terénu mapy před samotným začátkem. Toto formování mapy vám umožnovalo vytvářet na mapě hory, nížiny, propasti, jezera, řeky, moře a lesy. Ovšem zde ale platila jedna zásada: rovný terém bez dalších překážek = jednoduchá hra. Tím pádem pokud jste chtěli vyžkoušet pouze možnosti budování města, tak aby jste měli jenoduchý začátek, tak jste museli mít rovnou plochu.


Druhou herní novinkou byla možnost budování nových "LIGHT" zón a nových budov. Co se "LIGHT" zón týče, tak jejich zavedením hra nabrala nový smysl. Hlavním rozdílem bylo, že narozdíl od klasických zón byly rychleji osídlené, ale přinášeli menší výdělek. Při zvýšení daní se totiž rychleji vysídlili. U budovy přibyli například nemocnice, vysoké školy, zoologické zahrady a zábavní parky.


Samotný základ hry se ale nezměnil a tak se stále stáváte starostou svého vlastního města. Určováním si výše daní, přopojováním se s ostatními městy, potlačováním demonstrací a likvidací katastrov vaše popularita stoupá či klesá a tím buď vyděláváte nebo proděláváte. Pokud se vám navíc bude hra zdát nudná či moc klidná, tak sami můžete vyvolat demonstrace, živelnou katastrofu, pad letadla a nebo monstrum demolující město. Rozhodně se ale vyplatí vyžkoušet si jí a určitě vás chytne.




Platformy: Amiga , DOS , Game Boy Advance , Macintosh , Nintendo 64 , PlayStation , PlayStation 3 , PSP , Sega Saturn , SNES , Windows , Windows 3.x


Rok vydání: 1993


SimCity série: SimCity, SimCity 2000, SimCity 3000, SimCity 4, SimCity DS, SimCity Societies, SimCity Creator, SimCity DS 2


Žánr: simulace, strategie


Hlavní designér: Will Wright, Fred Haslam


Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat