středa 13. října 2010

UFO: Enemy Unknown – Cizácká zábava

UFO: Enemy Unknown – Cizácká zábava

MicroProse Software, Mythos Games(1993). UFO: Enemy Unknown. (MS-DOS)

Nevídaně originální strategie UFO: Enemy Unknown vyšla na Silvestra roku 1993 a pro mnohé hráče se tak stala trochu opožděným vánočním dárkem. Ježíšek se však cestou k nám asi někde ztratil, poněvadž se mi Ufo do rukou dostalo až s několikaletým zpožděním. Už jsem zapomněl, kolik mi tehdy bylo let. Zapomněl jsem také jména spolužáků ze základní školy i všechno co se mě tam pokoušeli naučit. Nikdy ale nezapomenu, když mi poprvé při cizáckém teroru zpanikařil voják a postřílel zbytek mojí jednotky.

Zemi zachvátila panika. Ve všech koutech planety jsou spatřovány podivné létající objekty, lidé se beze stopy ztrácejí a lidská sídla podléhají drtivým teroristickým útokům. Státy celého světa se spojují, aby společně čelily tomuto neznámému nepříteli. Co je to? Je to pták? Je to letadlo? Je to Superman? Ne! Je to cizácká invaze!

Po mezinárodní ženevské konferenci v roce 1998 je založena anticizácká bojová organizace X – COM, do jejíhož čela jste jmenováni vy. Jako šéf X – COMu musíte monitorovat, analyzovat a potlačovat jakoukoliv mimozemskou aktivitu. A vaším úkolem není nic menšího než zachránit Zemi.


Hra je rozdělena do dvou částí. Ve strategické se staráte o výstavbu a správu základen, ze kterých podnikáte veškeré akce. Organizujete zde téměř všechno od nákupu zbraní, výcviku vojáků až po stavbu budov a výrobu speciálního vybavení. Když se přepnete do zobrazení planety, čas začne nemilosrdně plynout a dříve nebo později přilétne ufo s nekalými úmysly. Pokud se vám ho podaří dohonit, nerozdrtí vaše směšné stíhačky a sestřelíte ho, můžete za ním vyslat bojovou jednotku, aby zajistila místo dopadu ufa.

V tu chvíli nastává situace, která hru proslavila. Taktický bojový mód patřil v době vzniku hry mezi ty nejpropracovanější a především nejvíce atmosférické. Postupné odhalování koutů náhodně generovaných map (také jedna z nevídaných novinek), patřilo mezi nervy drásající zážitky, především v nočních misích, kdy na vás emzáci pálili ze neproniknutelné tmy a vaši vojáci panikařili, zahazovali zbraně a rozbíhali se do náručí Hadona s plasmovým kanónem v ruce.

Platformy: Amiga, Amiga CD32, DOS, PlayStation, Windows

Žánr: Mix tahové a realtimeové strategie

Hlavní designér: Jullian Gollop

Země původu: U.S.A.

Vysvětlení odborných pojmů najdete na: http://ufopedia.csignal.org/ufopedia/





Žádné komentáře:

Okomentovat