středa 13. října 2010

Lotus Esprit Turbo Challenge: Natři to staršímu bráchovi

Z pohledu dnešních her je tohle pozastavení spíše směšné. Ale ve své době byl Lotus jednou z nejzajímavějších závodních her, se kterou nejeden z nadšenců trávil víkendová rána místo koukání na Studio Rosa.

Lotus Esprit Turbo Challenge se na první pohled tváří jako obyčejná závodní hra, ve které předháníte své protivníky. Pokud si ji ale zahrajete, více než mile vás překvapí její propracovanost. Celá hra se skládá z 32 závodních okruhů, které jsou rozděleny do tří větších celků dle obtížnosti.



Na trati můžete porazit devatenáct oponentů, ale abyste se dostali do dalšího kola, stačí se umístit do desáté pozice (existují rozdíly mezi 8 a 16-bitovou verzí). Pozice v dalším závodě se vždy odvíjí o předchozích výsledků. Pokud jste dojeli jako první, “počítač” vyhodnotil, že jste moc dobří a posunul vás nakonec. Pokud jezdíte jako looser (nebo lama, chcete-li) a v cílové rovince jste mezi posledními, dostanete další šanci - začátek startovního roštu.

Ani tím ale výčet nekončí. Pokud jste někdy viděli auto, víte, že musí občas tankovat. A pokud to v Lotusu nestihnete, v dalším kole budete na startu přímo na prvním místě.

Problémem některých her je jejich jednoduchost. Je to přirozené, pokud něco děláte často a pravidelně, vaše dovednost se zvyšuje. Jakmile porážíte všechny soupeře, začnete se nudit. Dokud starší brácha nezaklapne Foglara a nenatrhne vám zadek. A vy mu to musíte natřít - v módu, který znáte jako split screen.



Platformy: Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, ZX Spectrum
Rok vydání: 1990
Série: Lotus Esprit Turbo Challenge I, II a SE
Žánr: závodní arkáda
Autoři: Ali Davidson, Berni (via worldofspectrum.org)
Země: UK

Žádné komentáře:

Okomentovat