sobota 9. října 2010

The Lost Vikings – Blizzard jak ho možná neznáte

Silicon & Synapse/Interplay Entertainment (1992). The Lost Vikings. (MS-DOS)



Hbitý Erik, Zuřivý Baelog a Statný Olaf - to jsou hrdinové slavné logické plošinovky z dílny studia Silicon & Synapse, které se později proslavilo pod názvem Blizzard Entertainment. Původně hra vyšla pro konzoli Super Nintendo Entertainment System (SNES), verze pro Amigu, MS-DOS nebo Sega Mega Drive následovaly až později.

Cílem každé úrovně bylo dostat trojici vikingů unesených zlým mimozemšťaněm k označenému východu do další lokality. Nebylo to ale tak jednoduché, hráč se musel potýkat s řadou zapeklitých logických nástrah i s agresivní mimozemskou faunou. Každý z hrdinů měl přitom specifické shopnosti: Erik uměl skákat a hlavou prorážet zdi; Baelog pomocí meče a luku bojoval s nepřáteli a šípy spouštěl nedostupná tlačítka; Olaf štítem chránil své druhy a plachtil z výšek.



Hráč musel promyšleně využívat rozličné předměty (klíče, bomby a léčivé jídlo) a bez úhony se dostat až k finálnímu padouchovi Tomatorovi. Po jeho porážce se pak hrdinové mohli vrátit ke svým rodinám a žít znovu poklidný život ve skandinávské vísce.



Hra nevynikala jen propracovanou grafikou a hudebním doprovodem, ale především jednoduchým ovládáním a nápaditým designem úrovní. Vtipné průpovidky a animace hlavních hrdinů společně s důmyslnými překážkami slibovaly hráčům zábavu na mnoho hodin.

Populární vikingové se po dvou letech po vydání dočkali svého pokračování The Lost Vikings II. To dostalo v roce 1996 nový 23bitový grafický háv od studia Beam Software a bylo znovuvydáno pod názvem Lost Vikings 2: Norse by Norsewest (v USA pak s názvem Norse By Norsewest: Return of the Lost Vikings).

Odkazy na tuto slavnou plošinovku lze najít i v novějších hrách studia Blizzard Entertainment. V on-line RPG World of Warcraft se nachází jeskyně se třemi známými hrdiny a v nejnověším pokračování real-time strategie Starcraft II si můžete zahrát minihru The Lost Viking (arkádová vesmírná střílečka).


  • Platformy: Amiga, Amiga CD32, Game Boy Advance, MS-DOS, Sega Mega Drive, SNES
  • Rok vydání: 1992
  • Žánr: logická plošinovka
  • Hlavní designér: Ronald Millar Sr.
  • Země původu: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat