úterý 12. října 2010

Contra - Rambo kontra Vetřelec

Konami Corporation (1987). Contra. (Arcade, NES)


Bill Rizer a Lance Bean – to jsou hlavní hrdinové arkádovky Contra. Dvojici bojovníků čeká jednoduchý úkol: spasit svět poté, co do země narazil předmět z vesmíru nesoucí neznámou formu života. Ranaři se nacházejí v odlišných lokacích podle toho, zda se dostali do rukou japonských nebo amerických hráčů. Zatímco v japonské verzi jsou vysazeni v souostroví Galuga poblíž Nového Zélandu v roce 2 633, kde na ně číhá teroristická organizace Red Falcon, američtí Bill a Lance (zvaní také Mad Dog a Scorpian) se zbraněmi ohánějí na jihu Ameriky v roce 1988. Těžko říct, kterou z těchto dvou verzí jsem hrála, protože mi tenkrát (cca v deseti letech) byl příběh srdečně ukradený.


Jinak je ale úkol zcela stejný: střílet, střílet a střílet. A to jde opravdu dobře - máte neomezenou munici, střílíte do osmi směrů a zároveň u toho můžete pobíhat a poskakovat po libosti. Navíc je k dispozici celá řada zbraní od základního vybavení přes plně automatickou zbraň až po lasery, kruhově rotující střelivo či rozprašovací střely. Sympatické je, že k usmrcení protivníka stačí jeden zásah. Méně sympatické už je to, že pro vás platí to samé – chytíte jednu kulku a ztrácíte nejen život ale i nasbírané upgrady. Prostřílet se musíte celkem osmi koly (Jungle, Base 1, Waterfall, Base 2, Snow fields, Energy zone a Alien´s Lair), na konci každého z nich čeká boss.

Velkou výhodou bylo hraní v multiplayeru na principu kooperace, což byla ve své době málo častá možnost. Díky Contře tak spousta z nás zažila hezká odpoledne plná společného střílení se svými kamarády a následného dohadování o tom, kdo to tomu druhému zkazil.

Platformy: Arcade, NES, MSX2, ZX Spectrum, Amstrad CPC, Commodore 64, MS-DOS, PlayStation 2, Xbox 360 (XBLA), Nintendo DS, Virtual Console, Mobile Phone
Rok vydání: 1987
Žánr: arkádová střílečka
Design: Arcade version – Koji Hiroshita
NES – Shigeharu Umezaki, Shinji Kitamoto
Země výroby: Japonsko

Žádné komentáře:

Okomentovat