středa 13. října 2010

Silent Service 2 – do Japonska pod vodou

Microprose Software (1990). Silent Service 2 (Amiga, Atari ST, DOS)

Silent Service 2 je ponorkový simulátor pro DOS navazující na první díl z roku 1985. Coby kapitán americké ponorky v Pacifiku máte ve hře za úkol poslat ke dnu co největší množství japonských lodí.

Jednotlivé herní módy zahrnují simulace historických bitev (k mým nejoblíbenějším patřilo potopení bitevní lodi Yamato), jednotlivou operační patrolu a především mnohahodinovou kapitánskou kariéru od Pearl Harboru až po japonskou kapitulaci.

V tomoto módu si zvolíte domovský přístav, operační úsek, jeden z devíti typů ponorek a vyplujete. Hra samotná spočívá nejprve v bezcílném bloudění po mapě Pacifiku, při kterém vás rozptylují zprávy o postupu bojů. Časem narazíte na náhodně vygenerovanou flotilu japonských lodí a přichází bojová fáze. Setkat se můžete celkem s čtrnácti typy japonských plavidel. Bitvu pozorujete na jednoduše ztvárněné mapě, skrz periskop nebo rovnou z můstku vaší ponorky.

Hra má na svou dobu povedenou grafiku, výrobce ji inzeroval jako první simulátor v 256 barvách. Nepřátelské lodě jsou poměrně detailně vykresleny, efektní jsou i výbuchy a sloupy vody po zásahu torpédem. Realisticky provedené jsou i všechny ovládací prvky ponorky a umělá inteligence nepřátel.

Mezi mé první "hráčské" vzpomínky patří právě modře zářící obrazovka Silent Service a nesnesitelné kvílení PC Speakeru imitující motor ponorky. Dodnes jsem nepřišel na to, jak ten zvuk vypnout.

Platformy: MS-DOS, Amiga (1991), Atari ST

Rok vydání: 1990

Žánr: ponorkový simulátor

Design: Dave Shea

Země původu: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat