sobota 9. října 2010

Grand Prix Circuit - nostalgie na čtyřech kolech

Accolade, (Inc. 1988). Grand Prix Circuit (MS-DOS).


Úvodem je třeba říci, že se jedná o hru, kterou lze považovat za jednu z prvních široce rozšířených závodních arkád. Proto ji může mnoho hráčů dodnes právem označovat za kultovní. Vedle toho patří k jejím největším přednostem (alespoň podle mého soudu) naprosto úchvatná hudba, nad jejíž zvukomalebností zaplesá nejedno srdce milovníka "starých dobrých časů."




V této dnes již legendární hře z prostředí Formule 1 se jako hráč ocitnete v kokpitu, ve kterém se v průběhu závodu budete snažit ukočírovat zběsilou jízdu svého vozu. Dříve, než se postavíte na trať, je zapotřebí zvolit obtížnost a herní režim. Je zcela na vás, jestli se rozhodnete procvičit své řidičské schopnosti během tréninku, či jestli si v režimu single race rovnou troufnete na samotný závod. Ve variantě championship pak podniknete jízdu na všech osmi tratích, co jsou ve hře (Brazílie, Británie, Monako, Německo, Kanada, Itálie, Detroit a Japonsko), kde výsledný součet získaných bodů určí vaše celkové pořadí ve Velké ceně. To vše lze absolvovat v pěti různých stupních hráčské obtížnosti. Po zadání jména a výběru všech výše zmíněných náležitostí vás čeká ještě poslední krok - výběr stáje. K dispozici jsou tři varianty (Ferrari, Williams a McLaren). U každé formule jsou před započetím hry zobrazeny technické údaje, na jejichž základě si tak můžete zvolit nejvhodnější vozidlo. Po tomto výběru už se můžete pustit do samotného závodění. Během první jízdy se kvalifikujete. V té druhé se pak ocitnete na startovní čáře spolu s ostatními vozy. Výsledek kvalifikace následně určuje vaši výchozí pozici při samotném závodu. Vedle jízdy na trati tu také existuje na první pohled ne příliš zřejmá možnost zastávky v boxech. Spíše než o nutnost se však jedná o poměrně časově náročnou "frajeřinku" či o jakési zpestření hry pro zkušenější závodníky.



Také je důležité zmínit, že vedle PC verze se Grand Prix Circuit objevila na mnoha dalších platformách (viz níže). Díky tomu tak mohlo s touto hrou přijít do styku značné množství dříve narozených hráčů a troufám si říct, že pro mnoho z nich tento nadčasový skvost dodnes představuje jednu z prvních závodních arkád vůbec. O lehčí stereotyp tu po krátkém čase hraní pravda není příliš nouze, nicméně pokud patříte mezi milovníky nostalgie, kteří si vždy rádi připomenou kořeny současných sofistikovaných závodních her, kde se "žhaví kola", pak je pro vás Grand Prix Circuit rozhodně to pravé.

Vojtěch Novák


Platformy: Commodore 64, Amiga, PC, ZX Spectrum, Amstrad CPC, Apple IIGS, Apple Macintosh

Rok vydání: 1988

Série: Grand Prix

Žánr: arkáda (závodní)

Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat