sobota 11. března 2017

The Secret of Monkey Island

Lucasfilm Games (1990). The Secret of Monkey Island. (MS-DOS).




Ještě předtím, než tu byla zábavná filmová série Piráti z Karibiku, byl tu neméně zábavný pirát Guybrush Threepwood…. také z Karibiku.
Děj se točí kolem mladého Guybrushe, který se jednoho dne rozhodne, že se chce stát pirátem. K tomu je však zapotřebí složit tři zkoušky a postavit se mrtvému pirátskému kapitánovi LeChuckovi.
The Secret of Monkey Island je prvním dílem legendární série Monkey Island, která si získala popularitu především díky humoru a faktu, že Guybrushe je prakticky nemožné zabít, což bylo pro mnohé hráče úlevou.
Kdo by nemiloval pirátské souboje, v nichž hlavní fintou, jak zvítězit, není umění bravurně mávat naostřeným kusem kovu, ale sypat ze sebe urážky?
Nebo ty originální vtípky, kterými je hra prošpikovaná – tak například v přístavu je na molu nápojový automat, který nápadně připomíná automat na Colu. Místo toho je ale na grog a nabízí Grog Classic, Grog Zero, Cherry Grog nebo Caffeine Free Grog…
Hru ovládáte pouze pomocí kurzoru myši a vybíráte akci nebo hlášku, kterou Guybrush následně udělá. Ovládání je tedy jednoduché, navzdory tomu se nedočkáte žádné bezduché zábavy – a to v obou smyslech. The Secret of Monkey Island je díky rozsáhlé mapě ostrova a třem dějstvím příběhu záležitostí na několik hodin (zvlášť, když se zaseknete například ve spletitých tmavých lesích) a od druhé části jste permanentně konfrontováni s duchem kapitána LeChuckem.
Hra měla takový úspěch, že vyšlo několik dalších dílů a verzí, včetně speciální edice pro iPhone nebo Xbox360. A nezapomeňme na českou parodii Tajemství oslího ostrova


Platformy: MS-DOS, Amiga, Atari ST, Macintosh, FM Towns, SEGA CD
Rok vydání původní verze: 1990
Série: Monkey Island
Žánr: point and click adventura
Designér: Ron Gilbert
Země výroby: USA (Lucasfilm Games)

Žádné komentáře:

Okomentovat