pondělí 13. března 2017

Outrun

Sega (1986). Outrun (Arcade)
Outrun je hra, v níž jedete autem.
Představuje všechno, co si představím pod pojmem 80. léta. Slunce, pohodu, nesmyslné sportovní auto, chytlavou hudbu a sexismus.
Hratelnost je tak jednoduchá, že je zábava se ke kabinetu postavit i dnes. Vedle vlny nostalgie vystupuje z pestrobarevné obrazovky líbivá grafika. V Outrun jedete dopředu. Hlavním cílem je si udržet rychlost a v čas dojet na konec trati. Celý závod se inspiroval populárním filmem Cannonball Run, a tak si po každé dokončené části závodu můžete vybrat, kam bude pokračovat. K dokončení je potřeba projet v čas pět tratí. Hra jich celkem nabízí patnáct. Vzniká prostor pro znovuhratelnost a další polykání mincí.
Výraznou složkou hry je atmosféra. Každá část závodu nabízí jiné pozadí, jež se plynule prohání kolem nás. Za hrou stojí elitní tým AM2, a tak se pohybujeme v jasných a zářivých barvách. "3D" pohyb silnice směrem k nám byl plynulejší než ve všech ostatních hrách do té doby.  V menu si můžete vybrat, která z pohodových skladeb Hiroshiho Kawaguchiho bude hrát. Všechny jsou dlouhé a nekonečně opakují chytlavý riff.
Hra byla velmi úspěšná. Verze různé kvality vyšly v následujících letech na všechny myslitelné platformy. Za dobré se berou hlavně porty na konzole od Segy. Outrun pro Segu Saturn byl první, jenž technicky dokázal překonat originál.
Použité obrázky jsou z verze pro Segu Mega Drive. Zdroj: tumblr.
Výrobce: Sega AM2
Vydavatel: Sega
Rok vydání: 1886
Platformy: Arcade, Master System, Sega Genesis, Game Gear, Sega Saturn, Amiga, Atari ST, PC Engine, GBA a další
Žánr: Závodní
Hlava: Yu Suzuki
Země výroby: Japonsko

Napsal Václav Pata

Žádné komentáře:

Okomentovat