neděle 19. října 2014

Mixed-Up Mother Goose

Videohra Mixed-Up Mother Goose náleží k žánru adventur a vzdělávacích her a je určená pro děti předškolního věku. Mixed-Up Mother Goose poprvé vyšla v roce 1987 z dílny vývojářského studia Sierra On-Line a její autorkou je americká herní designérka Roberta Williams. Tato videohra pracuje s imaginární postavou Matky Husy, která se poprvé objevila pravděpodobně v knize dětských říkanek, vydaných pod názvem Mother Goose's Melody, z roku 1780. Videohra byla později několikrát přepracována a znovu vydána pod stejným titulem.

Děj videohry je velmi zjednodušený a odehrává se ve snovém světě, kde se hráč seznamuje právě se zmíněnou Matkou Husou. Ta ho žádá o pomoc s urovnáním rýmů v říkankách, které se jí pomotaly. Hráč tak prozkoumává herní prostředí, ve kterém potkává další osoby, žádající, aby jim hráč pomohl najít jisté předměty, zvířata nebo osoby. Ty se pak nacházejí na náhodných, ovšem pro dítě lehce viditelných místech. Ve chvíli, kdy postavám hráč přinese požadovanou věc, postava mu zanotuje celou říkanku. Hráč (dítě) se tak při hraní učí skrze zhudebněné texty nejznámějších britských dětských říkanek.



Vzhledem k tomu, že je videohra určena pro předškolní děti, pracuje s jednoduchou slovní zásobou a větnou skladbou. Velkou předností videohry je vysoká barevnost a poutavý zvukový doprovod. Videohra tak dětské hráče přitahuje a zároveň je učí používat počítač. Ve videohře mohou prostupovat i děti, které ještě neumí číst, jelikož videohra hledané předměty představí slovně, ale i vizuálně. Zároveň hra není ovládána skrze myš, ale pouze prostřednictvím kurzorových klávesnic. Hráč tak prochází videohrou a případné nalezené předměty automaticky zvedá tím, že přijde přímo k nim. Zároveň je hráči dovoleno mít v inventáři pouze jeden předmět. 



Platformy: MS-DOS, Windows, Amiga, Apple II, Apple IIGS, Atari ST, Macintosh, FM Towns
Rok vydání: 1987
Žánr: adventura, vzdělávací hra
Design: Sierra On-Line (Roberta Williams)
Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat