neděle 12. října 2014

Cygnus Studios (1994), Raptor: Call of the Shadows (MS-DOS)

"Patří do TOP 10 2-D stříleček." Tak hru Raptor: Call of the Shadows tituloval herní tisk v době jejího vydání. Legendu žánru top-down scrollovacích akcí, za kterou stojí vývojáři z Cygnus Studios, uvedla v roce 1994 na trh vydavatelská společnost Apogee Software pro MS-DOS. Tehdejší kritici na Raptorovi oceňovali především naprůměrně kvalitní grafické zpracování a náročnou hratelnost.




V Raptor: Call of the Shadows se hráč převtělí do role námezdního pilota speciální verze stíhačky F-22, jehož úkolem je porazit konkurenty firmy, která si ho najala. Hratelnost je věrná žánru stříleček viděných shora - cílem je sestřelovat nepřátelské letouny, za jejich ničení je hráč odměňován kredity. Ty pak slouží k nákupu lepších zbraní a vylepšení. Raptor navíc přináší i do velké míry zničitelné prostředí.



Hra je rozdělená do tří sektorů po devíti misích, celkem v ní tedy najdeme 27 levelů. Na konci každého z nich se hráč setká s bossem, v náročnějších úrovních se vyskytují i minibosové, kteří se objevují v jejich průběhu. Plná verze umožňuje začít hrát v libovolném ze tří sektorů, vzhledem k vysoké obtížnosti Raptor: Call of the Shadows je však důrazně doporučený lineární postup.

Zajímavostí jsou easter eggy, které se spustí při spuštění hry v určité datum (například o narozeninách jednotlivých vývojářů). Během nich se změní úvodní obrazovka hry a nepřátelé dostanou podobu ovcí, ještěrů a opic.



Kromě původní verze pro operační systém Microsoft DOS se Raptor dočkal přepracování pro Windows (1999) a iPhone (2010). V roce 2010 společnost DotEmu vydala port pro nejnovější verze Windows s přepracovanou grafikou a vylepšenou hudbou. Od ledna 2011 si Raptor mohou zahrát i majitelé počítačů Apple Mac.

Platformy: MS-DOS, Mac OS, Windows, Linux, iOS
Rok vydání původní verze: 1994
Žánrové zařazení: Top-down scrollovací střílečka
Designéři: Rich Fleider, Tim Neuve, Jim Molinets
Země výroby: Spojené státy americké

Žádné komentáře:

Okomentovat