neděle 12. října 2014

Command & Conquer



Postav základnu, vybuduj armádu, rozdrť nepřítele! Realtimové strategie (RTS) s tímto motivem nejsou na herním poli žádným nováčkem. Mění se sice prostředí nebo grafika, ale princip hry zůstává prakticky stejný.


 Výjimkou není ani hra Command and Conquer, vytvořená společností Westwood Studios v roce 1995. Westwood Studios měly v době jejího vzniku s RTS slušné zkušenosti, stály totiž za slavnou herní sérií Dune – a její druhý díl se výrazně podepsal i na zpracování Command and Conquer. Ostatně Bruce Geryk, jeden ze zakladatelů společnosti, se kdysi vyjádřil, že Command and Conquer představuje všechno to, co Dune II chybí k dokonalosti.

Děj se odehrává na Zemi v alternativní realitě. Do italské řeky Tibery dopadne meteorit obsahující cennou látku zvanou tiberium, o niž se začnou zajímat mocní z celého světa. Nakonec vypukne válka, a to mezi náboženským hnutím Brotherhood of Nod, proti kterému stojí Global Defense Initiative (GDI), řízená OSN.

Hráč si střídavě vyzkouší bojovat za obě strany, díky čemuž se také rozvíjí dvě zápletky tvořící jeden celistvý příběh. Zajímavostí je, že mise prolínají full motion videosekvence, tedy hrané pasáže, ve kterých se objevují zaměstnanci Westwood Studios coby členové GDI.

Během samotné mise hráč dohlíží z ptačí perspektivy na plnění stanovených cílů, které ho posunou ve hře dál. Kliknutím myši může postavit základnu, poslat tank na nepřátelské jednotky či nechat vojáky prozkoumávat území a mezitím vyvíjet nové technologie. Že to zní povědomě? Ono se toho od té doby v RTS vážně tolik nezměnilo...

Command and Conquer
Platformy: DOS, Microsoft Windows, Mac OS, Sega Saturn, PlayStation, Nintendo 64, PlayStation Network
Rok vydání: 1995
Název série: Command and Conquer
Žánr: Realtime strategie
Hlavní designér: Erik Yeo
Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat