čtvrtek 9. října 2014

EA Sports (1993). FIFA International Soccer. (Sega Mega Drive)


FIFA International Soccer není prvním pokusem převést svět kulatého nesmyslu do videoherního prostředí (připomenout můžeme kupříkladu Sensible Soccer či Kick Off), přesto je její význam neoddiskutovatelný, neboť je první dílem dnes již známé a zavedené herní série pojmenované po Mezinárodní fotbalové asociaci, tj. FIFA. 

Pro Electronic Arts tato hra nebyla prvním výletem do světa sportu. V dřívějších dobách již tato společnost stvořila sportovní simulátory amerického fotbalu, golfu či ledního hokeje. První pokus o vytvoření fotbalové simulace byl spojen především s nadcházejícím Mistrovstvím světa 1994 ve Spojených státech. Na rozdíl od ostatních sportovních titulů z dílny EA ale společnost nevlastnila práva na reálné soutěže, týmy, hráče nebo stadiony (tyto licence byly v držení společnosti U. S. Gold, která později vydala hru World Cup USA ‘94). Ve hře se tak objevují pouze národní týmy identifikované svou vlajkou, avšak jména hráčů jsou záměrně pozměněna.

Hra nabízí čtyři herní módy – exhibici, turnaj, playoff a ligu. Exhibice nabízí možnost jednotlivého zápasu mezi dvěma týmy podle výběru hráče. Mód turnaje se svou strukturou velice přibližuje reálným světovým šampionátům. Zde hráč hraje za jeden tým, nejprve ve skupinové fázi tvořené čtyřmi týmy a následně v části vyřazovací, kde již musí každého soupeře porazit, aby mohl projít dále. Playoff mód pak představuje pouze vyřazovací část turnaje. Ligový mód se skládá z osmi týmů, které hrají formátem každý s každým dvakrát během celé sezóny.


Zvláštností této hry je izometrický pohled na hřiště, který nebyl do té doby ve sportovních hrách užíván (nejčastěji se objevuje pohled z ptačí perspektivy či pohled seshora-dolů, jako například i u nejnovějších her série NHL). Hráč během hry kontroluje vždy jednoho z fotbalistů svého týmu (při útočení hráče, který je v držení míče; při bránění toho, který je míči nejblíže). Hru mohou hrát až čtyři hráči, z nichž opět každý ovládá jednoho fotbalistu, ostatní jsou ovládáni počítačem.   
              
Platformy: 3DO, Commodore Amiga, MS-DOS, Nintendo Game Boy, Sega Game Gear, Sega Mega Drive, Sega CD, Sega Master System, Super Nintendo Entertainment System
Rok vydání: 1993
Žánr: Sportovní
Hlavní designér: Bruce McMillan
Země výroby: Kanada

Žádné komentáře:

Okomentovat