neděle 13. března 2016

Simon the Sorcerer - takový normální teenager

Adventure soft (1993). Simon the sorcerer. (MS – DOS)










Hra Simon the Sorcerer je jednou z původních „point and click“ dobrodružných her, kdy  je pomocí kurzoru myši udán příkaz ovládanému virtuálnímu charakteru (avataru), který jej na základě programového principu vykoná[1].

Na začátku hry nachází teenager Simon na půdě domu tajemnou truhlu, ve které se skrývá kniha s názvem„YeOlde Spellbooke“. Pomocí této knihy Simon otevírá bránu do fantasy světa, kam ho vtáhne kouzelník Calypso. Ten si z neznámých důvodů zvolil právě Simona, aby se postavil zlému čarodějovi Sordidovi.
Příběh, nikterak náročný, rozhodně není hlavní devizou hry.

Co hru naopak činí zábavnou a originální, jsou vtipné dialogy a sarkastické poznámky, které mladý kouzelník ovládá více než triky.  Hra obsahuje promyšlenou intertextualitu, setkáváme se v ní s různými prvky z klasických pohádek a zároveň na hráče může působit tak trochu jako parodie na Pána prstenů a podobné fantasy.

Za velkou přednost hry lze považovat dobře zvládnutou grafiku. Po dobu svého putování Simon prochází zalesněnou krajinou, kde potkává různé originální a vtipné tvory a postavy.  Na své cestě se setká např. s velice moudrou sovou, ke které může občas zaskočit pro radu, přechytračí trpaslíky pivem a navštíví podivnou zelenou příšerku, která ho nutí jíst bahnový kompot.

Průběh hry je plynulý a obtížnost se nestupňuje, i když se snažíte sebevíc, stejně je nemožné zemřít, jelikož Simon se z každého problému vždy nějakým způsobem dostane.

Simon the Sorcerer je zkrátka povedená adventura, u které se určitě nudit nebudete. 

Rok vydaní: 1994
Platformy: MS-DOS, PlayStation, Sega Saturn
Žánr: Budovatelská strategie 
Hl. designer: Simon Foster
Země původu: UK




[1] Wikipedia [online]. 2002 [cit. 2016-03-13]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Point-and-click

Žádné komentáře:

Okomentovat