středa 16. března 2016

Gabriel Knight: Sins of the Fathers

Sierra On-Line (1993). Gabriel Knight: Sins of the Fathers (DOS).

Cesta lehce cynického spisovatele od sbírání materiálů pro novou knihu až po zjištění svého skutečného údělu byla na svou dobu fantastická adventura; primárním důvodem pro toto tvrzení je především temný, propracovaný, a i přes četné fantasy prvky děsivě reálný příběh, ze kterého ještě chvíli po dohrání silně mrazí. Příběh je dílem autorky Jane Jensen, dodnes známé v kruhu adventurních hráčů především díky skvělému Gray Matter z roku 2010. Právě Gabriel Knight však dosud zůstává jejím nejvýznamnějším, téměř geniálním počinem.


Samotné rozhraní hry se nijak nelišilo od tehdejšího standardu, narozdíl od moderních adventur Gabriel Knight využíval osm různých tlačítek, sloužících k různým účelům od "jít" a "podívat se" až po "otevřít/zavřít" či "sebrat". Odlišujícím prvkem z hlediska herních mechanismů se stalo částečně nelineární hraní; sic z dnešního pohledu by se to nezdálo nikterak význačným, tehdy šlo o poměrně neobvyklou záležitost.

Hra se totiž odehrává v jednotlivých herních dnech, a ač ty postupují vždy stejně a hráč v nich musí splnit dané úkoly, samotné pořádí plněných úkolů nehraje roli a některé drobnější úkony mohou být dokonce vynechány a ovlivní to pouze finální skóre, které hráč obdrží po dokončení hry. Pro představu, je jedno, zda hráč nejprve splní úkol na policejní stanici či vedle v parku, nebo jeden z nich neudělá. Gabriel Knight také nabídl dva různé konce, založené na rozhodnutí hráče v posledním úseku hry.

Narozdíl od většiny svých současníků se Gabriel Knightovi vyhnul jakýkoli prvoplánový humor. Jsou přítomny dosti vtipné sarkastické prupovídky, ale tím komická stránka hry končí; a to tentokrát není na škodu.


Čím Gabriel Knights vyčnívá nad svou tehdejší konkurencí je jeho fantastická nadčasovost. Dokonce i o neuvěřitelných 23 let později je zařícím bodem jeho výjimečně kvalitní příběh, nádherné grafické zpracování, temné a hře zcela odpovídající, a překvapivě snesitelný je i dabing, obsažený v CD verzi. Kde jiné hry, jako Day of the Tentacle, Indiana Jones and the Fate of Atlantis nebo i legendární Monkey Island bohužel znatelně zastaraly, tam Gabriel Knight přetrval a jeho hrání zůstává lahůdkou na dlouhé zimní večery. Jen několik málo adventur, jako např. neméně slavný Broken Sword, celá Myst série či o něco mladší The Longest Journey zestárly s takovou elegancí, jako sympatický spisovatel se zvláštním osudem.

Hru jde dohrát bez návodu, neboť příběh je strukturován skutečně logicky, ale hráč se nevyhne jednomu nebo dvěma zákysům, kde zřejmě bude muset zkusit vše, co jde. Jde o první ze tří dílů série, oba následující jsou však o poznání novější a navíc vytvořeny velmi odlišným způsobem pomocí full motion videa. První díl vydala Sierra On-Line, gigant na poli adventur.

Gabriel Knight se dočkal remasteringu v roce 2014, který se pokusil "vylepšit" grafickou stránku hry. I přes všeobecně kladné přijetí však nedosahuje nová grafika atmosférické kvality té původní.

Platformy: původní verze MS DOS, remake Windows, Mac, iPad, Android
Rok vydání: 1993
Série: Gabriel Knight
Žánr: adventura (point-and-click)
Autorka, designérka: Jane Jensen
Developer: Sierra On-Line

Žádné komentáře:

Okomentovat