neděle 13. března 2016

Bruce Lee

Datasoft Inc. (1984). Bruce Lee (Atari 8-bit).

Zápletka této plošinovky pojednává o tom, že Bruce Lee (tedy sám herec, nikoli některá z postav, kterou ztvárnil) hledá v paláci jakéhosi čaroděje „nesmrtelnost a bohatství“. V praxi to znamená, že prochází herní mapou, kde musí přeskakovat či jinak překonávat různé pasti a musí posbírat určité množství luceren, aby se dostal na další část mapy. Navíc ho pronásleduje nindža v černém a zelený zápasník sumo. 

Pozoruhodná tu je v první řadě samotná přítomnost Bruce Lee jakožto reálné filmové hvězdy, která se mění v interaktivní figurku. Vzhledem k tomu, že dobové technické možnosti her umožňovaly jen minimalistickou a výrazně stylizovanou grafiku, byla pro tvůrce výzva, jak vizuálně ztvárnit tuto ikonu bojových umění. Využili k tomu dva základní ikonické aspekty Leeho image. Lee je ztvárněn jako žlutý panáček s černými kalhotami, rukavicemi a vlasy. Oblek zjevně evokuje jeho slavný žlutý dres z filmu Hra smrti (Game of Death, nedokončeno 1972, uvedeno v přestříhané a doplněné verzi 1978). Boj s nepřáteli je graficky ztvárněn pomocí ikonického Leeho "kopu v letu" (flying kick).

Platformy: Amstrad CPC, Apple II, Atari 8-bit, BBC Micro, Commodore 64, DOS, FM-7, iPad, iPhone, MSX, PC-88, PC Booter, Sharp X1, ZX Spectrum
Rok vydání: 1984 (vytořeno 1983)
Žánr: plošinovka, bojová hra
Hlavní designer: Ron J. Fortier

Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat