pondělí 21. října 2013

Another World

Another World je plošinovka s prvky akční adventury, vydaná v roce 1991, a prakticky celou vytvořil jeden člověk – Eric Chaci. Je jednou z prvních her, která je označována subžánrem „cinematická plošinovka“.  Od soudobých plošinovek se lišila jak v technickém zpracování tak i uměleckém pojetí, byl kladen důraz na věrohodnější animaci postav, dodržování fyzikálních zákonů co se týče například zranitelnosti postavy, a hra též obsahovala rozsáhlé intro a častém užívání cinematických sekvencí v průběhu celého hraní.



Hráč ovládá postavu mladého vědce Lestera Chalkyn Kinga, který v intru hry přijíždí do své laboratoře provést experiment s urychlovačem částic. Simulace experimentu se zdařila a tak dá Lester pokyn k provedení. Avšak v ten moment uhodí do budovy laboratoře blesk a hlavní hrdina je i se svým pracovním stolem transportován do jakési vodní šachty kdesi v jiném světě. V ten moment se hráč ujímá kontroly a musí najít cestu, jak přežít v neznámém a nehostinném prostředí. Později je zajat obyvateli tohoto světa a uvržen do dolů jako otrok. Spřátelí se se svým spoluvězněm a společně se dají na útěk.


Co se technického zpracování týče, hra se ve své době odlišovala grafickým zpracováním. Na rozdíl od ostatních her z té doby, které používaly pro animaci sprity a bitmapy pro vykreslení pozadí, Another World byl kompletně vytvořen vektorovou grafikou, což skýtalo řadu výhod, například minimální náročnost na hardwarovou paměť a pružné, plynule působící reakce hlavní postavy na ovládání. 


Dalším odlišujícím rysem hry je absence rušivých prvků. Nenajdeme zde žádné ukazatele zdraví, skóre a dokonce ani žádné menu. Hra má pouze jednu obtížnost a ta je velmi vysoká.  Hlavní hrdina má však nekonečně životů, a pokud zemře, objeví se na posledním „save pointu“. Jednotlivé levely jsou též přístupné přes čtyřmístný kód.

Another World je dnes již považována za legendární hru, která přinesla neotřelé technické zpracování a nabízela neskutečně hutnou, téměř filmovou atmosféru a nevídanou možnost identifikace s hlavním hrdinou.

Platformy: Amiga, Apple IIGS, Atari ST, MS-DOS, Sega Genesis, SNES, Mac OS, 3DO, Tapwave Zodiac, Mega-CD, Game Boy Advance, Symbian, Windows, Windows Mobile, iOS, Android, BlackBerry 10, Atari Jaguar
Rok vydání: 1991
Žánr: Plošinovka, akční adventura
Hlavní designer: Eric Chahi
Země výroby: Francie

Žádné komentáře:

Okomentovat