neděle 20. října 2013

Donkey Kong - přelsti gorilu

Donkey Kong (1982), Coleco Industries, Inc (MSX)


Donkey Kong, legendární hra, kde obrovský opičák unesl krásnou dívku Pauline, jíž musí zachránit dnes již slavný maskot firmy Nintendo, instalatér Mario. Hlavní hrdina šplhá po žebřících na rozeklané konstrukci a neohroženě čelí padajícím barelům a nebezpečným plamenům, jež na něj vrhá rozzuřený opičák, aby se dostal ke své milované. 

Donkey Kong byla teprve druhá hra, v níž se objevilo několik levelů a obtížností. Poté, co se Mario konečně dostane přes všechny překážky k Pauline, opičák dívku sebere a utíká s ní do dalšího patra. Tento scénář se opakuje celkem čtyřikrát než se konstrukce s Donkey Kongem konečně zřítí. Následně se celá hra opakuje, tentokrát v mnohem obtížnější verzi.

Ve své době hra získala obrovskou popularitu a i dnes se těší velké oblibě. Donkey Kong byl natolik úspěšný, že se dočkal i mnohých pokračování (pro příklad uveďme Donkey Kong I Land nebo poslední z roku 2013 Donkey Kong Country Returns pro konzole Wii a Nintendo). V dnešní době existuje jen málo lidí, kteří by hru neznali nebo ji alespoň neviděli. Donkey Kong se již navždy zapsal do historie počítačových her.



Platformy: Atari 2600, Armstrad CPC, Apple II, Atari 7800, Atari 8-bit, Commodore 64, ColecoVision, Game Boy Advance, Intellivision, MSX, NES, Nintendo 3DS, PC Booter, TI-99/4A, TRS-80 CoCo, VIC-20, Wii, Wii U, ZX Spectrum
Série: Donkey Kong
Rok vydání: 1982
Žánr: Akční, arkáda
Hlavní designeři: Shigeru Miyamoto
Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat