úterý 29. října 2013

Asteroids

Atari, Inc. (1981). Asteroids. (Atari 2600).

Asteroids je akční hra z roku 1981 vycházející z o dva roky starší stejnojmenné hry určené pro arkádové automaty. Ta se stala ve své době velkým hitem (a nejúspěšnější arkádovou hrou od Atari vůbec), proto není divu, že ji společnost upravila pro herní konzoli. Oproti předloze se hře také dostalo vylepšení v podobě barevné grafiky.

Příběh popsaný v manuálu ke hře nás přivádí na obvyklou vesmírnou plavbu Cosmic Space Patrol. Jenže tentokrát nepůjde o žádnou rutinní hlídku. Vesmírná loď se ocitá přímo uprostřed roje asteroidů a posádce nezbývá, než bojovat o holé přežití.



Hráč, který vidí celou situaci z pohledu třetí osoby, řídí vesmírnou loď trojúhelníkového tvaru, kterou se může pohybovat vpřed, otáčet doprava i doleva a také střílet na asteroidy. Ty se každým zásahem rozpadají na stále menší části, až nakonec zmizí docela. Kolize s jakýmkoli asteroidem je pro vesmírnou loď zničující a ubírá hráči jeden život, stejně jako srážka s nepřátelskými létajícími talíři, které navíc opětují palbu. Bodování hry je odstupňované od 20 bodů za největší asteroid až po 1000 bodů za malý létající talíř.



Jakmile se hráči podaří vypořádat s první vlnou asteroidů, objeví se nová várka. Jak dlouho vydrží odolávat nepřátelským atakům?

Platformy: Atari 2600, Atari 7800, Atari 8-bit, Game Boy
Rok vydání původní verze: 1979
Žánrové zařazení: Akční (multi-directional shooter)
Designéři: Ed Logg a Dominic Walsh
Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat