pátek 18. října 2013

Double Dragon 2: The Revenge

Technos Japan (1988). Double Dragon 2: The Revenge (NES)


První filmovou adaptací hry byli Mario Brothers. Druhým dvojitý drak. I to vypovídá o oblibě konkrétních bratrských dvojicí na konci osmdesátých let. Billy a Jimmy se pak předvedli ve své nejlepší formě v druhém díle dnes poněkud zaprášené serie. Ten aspiruje na nejdrsnější název hry všech dob. Každé slůvko je pohlazením pro duši. Tím je i skvělý soundtrack, který se nebojím řadit vedle hudby Yuza Koshimury. Ostatně, Streets of Rage se neinspirovali pouze slavným "Hurricane Kick".
Titulní písnička Dead or Alive z OST
V době, kdy vychází druhý drak jsou hry od Technosu a Taita stále jedinou (téměř) ukázkou Beat'em-Up žánru, který se později na 16-bitech stane z nejpopulárnějších. Hry jako Final Fight nebo už zmíněné Streets  často kopírují i stylizaci draků. Ta přitom přímo vychází z hry Renegade, jež je též dílem Technosu, a která byla takto předělána právě pro potřeby amerického trhu. Známá je například inspirace filmem The Warriors. Osobně shledávám i vizuální spojitost s béčky let osmdesátých jako byly Velké nesnáze v Malé Číně, The Last Dragon nebo Útěk z New Yorku.
Double Dragon 2 je překvapivě hrou o pomstě. V prvním díle se křivák Willy rozhodl kamarádku Marian pouze unést. Ježto byl takto slušný, Billy a Jimmy ho ušetřili a vrátili se do svého doja, aby procvičovali se svými studenty tajné techniky. Willy se vrátí a Marian zastřelí...
Nakonec stojí za zmíňku, kam až šahala rozdílnost verzí. Arkáda byla pouze přeplášťovaná jednička s pozměněným příběhem, změněným bojovým systémem a novým bossem na konci. Oproti tomu se proslavila o rok mladší verze pro NES, která měla devět misí namísto čtyř a příběhové předěly. Na mě zapůsobila i změnami v perspektivě, kdy občas odbočuje od pro žánr zavedený pohled semi-isometrický a používá čisté 2D.
Video ukazuje rozdílnost různých portů hry. Například verze pro Game Boy byl ve skutečnosti předchůdce draka, Renegade.
Výrobce: Technos Japan (Arcade a NES)
Vydavatel: Technos, Acclaim, Virgin Mastertonic...
Rok vydání: 1888
Platformy: Arcade, NES, PC Engine, Game Boy, Sega Genesis, Atari ST, Amstrad, Amiga, Sinclair ZX Spectrum, Commodore 64, MS-DOS
Žánr: Akční (Beat'em-Up)
Hlava: Yoshihisa Kishimoto, Hiroyuki Sekimoto
Země výroby: Japonsko

Anotaci napsal Behemot Protektor 2000 Václav Pata Del Rey


Žádné komentáře:

Okomentovat