pondělí 11. března 2013

Ugh! - pravěký taxikář

Bones Park Software Artistic (1992). Ugh! (MS-DOS)


Člověk z pravěku sedí pod stromem. Má to štěstí, že na něj spadne ze stromu jablko a to ho podobně jako Isaaca Newtona přivede na úžasnou myšlenku. Vyrobí si helikoptéru na lidský pohon, stane se z něj pravěký taxikář, který bude rozvážet lidi tam, kam si budou přát. To je "zápletka" hry Ugh!

Ugh! je klonem Space Taxi, populární hry pro Commodore 64. Cílem je převést šlapací helikoptérou zákazníky na místo určení. Zákazníci vždy vyjdou z nějaké jeskyně a nad hlavou se jim ukáže bublinka s číslem jeskyně, kam by byli rádi dopraveni. Cílem každého kola hry je dostat všechny zákazníky v časovém limitu do jejich cílových jeskyní. Tento úkol zesložiťuje několik překážek. Pračlovíčci jsou poměrně pomalí a pokud jim nezastavíte hned u jeskyně, budete na ně dlouho čekat, než se dopraví k vašemu prostředku. Vaše helikoptéra je dosti křehká, takže každé přistání musí být velmi opatrné. Prudký náraz znamená předčasný konec levelu.

Další komplikací jsou pravěká zvířata, která ohrožují helikoptéru. Ve hře lítá pterodaktil a v některých levelech se ukáže i tryceratops. Střet s nimi opět ukončuje předčasně kolo.

Hra Ugh! asi nebude patřit k přelomovým titulům a ani nedokážu posoudit jestli byla ve své době nějak více populární. S kamarády na gymplu nám sloužila jako taková retro oddychová hra, když nás na chvíli omrzel Half-Life.

Dneska by se podobná hra vyjímala na nějakém tabletu, nebo jako webová hra. Grafika je vcelku roztomilá, má to i docela příjemnou hudbu a minimalistický náznak příbehu je také vtipný.

Pro mého herního kamaráda to byla tak populární hra, že se rozhodl, že se po ní bude jednou jmenovat jeho budoucí syn - Ugh Vaňek. Dlouho jsem ho neviděl, tak nevím, jak to dopadlo.

Ukázka ze hry:


Platformy: DOS, Amiga, Commodore 64
Rok vydání: 1992
Žánr: Arkáda
Výrobce: Bones Park Software Artistic
Distributor: PlayByte

Žádné komentáře:

Okomentovat