pondělí 4. března 2013

Cannon Fodder - Válka ještě nikdy nebyla tak zábavná.

Sensible Software (1993), Cannon Fodder (MS-DOS)

Cannon Fodder je válečná akční hra se strategickými prvky vydaná v roce 1993 pro počítač Amiga (následně byla konvertována na další platformy, např. MS-DOS či Atari). Později byl vydán ještě druhý a třetí díl. Termín cannon fodder, podle kterého hra dostala název, se používá v situacích, kdy je voják či vojáci donuceni bojovat proti přesile za skoro beznadějné situace, aby dosáhli strategického cíle. A přesně to nás ve hře čeká. Hráč ovládá skupinku až šesti vojáků vybavených samopaly a granáty a v 72 misích plní různé úkoly.

Mise se odehrávají v různých prostředích jako je džungle, poušť, sněhové pláně a většinou staví hráči do cesty spoustu překážek (jako například řeky či pohyblivé písky, které hráče zpomalují a zabraňují mu střílet). To spolu s nepřátelskou výraznou přesilou dělá hru poměrně náročnou a nutí hráče k plánování dopředu a strategickému myšlení.

Hráčem ovládání vojáci nebudou v průběhu hry odkázáni pouze na své nohy, ale dostanou do vínku pomoc v podobě různých dopravních prostředků a bojových vozidel, jako například jeepy, helikoptéry, tanky či speciální vozidla jako ozbrojené sněžné skútry (nutno podotknout, že tato vozidla využívá i nepřítel).

Hra je plná černého humoru, který autorům sloužil k předání protiválečného poselství. Hra byla velmi úspěšná, s hodnocením často přes 90% a dokonce byla označena hrou roku měsíčníkem Amiga Action. Zajímavé je také to, že hra byla v Německu zakázána pro extrémní násilí.



Platformy: Amiga, Amiga CD32, Atari ST, MS - DOS, Acorn Archimedes, 3DO, Atari Jaguar, Sega Mega Drive/Genesis, SNES, Game Boy Color
Rok vydání: 1993
Žánr: Akční
Hlavní designér: Jon Hare
Země výroby: Sojené králoství

Žádné komentáře:

Okomentovat