úterý 5. března 2013

Segasonic the Hedgehog - neporazitelný ježek v akci




SEGA (1993), Segasonic the Hedgehog (Sega system 32)


Sonic the Hedgehog je klasická dobrodružná arkáda, vytvořená japonskou společností SEGA jako protivník slavné hry Super Mario konkurenčního Nintenda. Hra vyšla v červnu roku 1993 pro platformy SEGA.
Později se trend Sonica rozmohl natolik, že vyšlo nespočet pokračování. V posledních letech je Sonic dostupný na všech platformách (PC, Xbox 360, PS3 i Wii). 
Děj hry se opírá o hlavní postavu ježka Sonica a jeho kamarády Raye a Mightyho. Ti jsou polapeni zlým Dr. Eggmanem a uvězněni na opuštěném ostrově plném nástrah a nebezpečí, které jim Dr. Eggman připravil. 

Hra je postavena pro 1-3 hráče, kteří hru ovládají pomocí speciálního "track-ball" ovladače. Ten se skládá z kuličky a jediného tlačítka. Pomocí kuličky se ovládá směr pohybu a tlačítko slouží ke speciálnímu útočnému výskoku. Smyslem hry je dostat Sonica a jeho přátele do bezpečí s co největším počtem bodů.
 
Hra je hrána na různých částech ostrova a herní prostředí se lehce liší dle počtu hráčů. To je často přirovnáváno ke hře Marble Madness. Ve hře se tak můžete střídavě nacházet jak na cestě mezi žhavou lávou ve vulkánu, tak i v jungli, poušti a mezi sněhem a ledem. Kupředu vás žene láva, padající ledové kry, vichry a tekutý písek. V každé úrovni na vás také vykoukne zlý Dr. Eggman, který celý tento "hon" řídí zpoza své nedobytné veže. 


Segasonic the Hedgehog je velmi lehce pochopitelná, zábavná a napínavá hra. Je dle mého určena všem věkovým kategoriím a s postupujícími levely se napětí značně stupňuje. Hra se stala kultovní a Sonic je znám jak starším generacím, tak i nynější nejmladší generaci. 


Platformy: SEGA, později Xbox 360, PS3, Windows, iOS, Wii
Rok vydání: 1993
Žánr: Dobrodružný
Hlavní designéři: Manabu Kusunoki, K. Miyagi, Masahiro Hoshino, Satoshi Yamagata, Naoto Ohshima
Země výroby: Japonsko

Žádné komentáře:

Okomentovat