úterý 5. března 2013

Arkanoid 1987



Out Run (PC-DOS)


Mezi legendární herní brontosaury patří bezesporu také hra Arkanoid. Princip této hry je zcela jednoduchý. Cílem je doslova „rozbít“ zeď. Ta se nachází v horní části obrazovky, zatímco v dolní je připravený míček, který se odráží od herní plošiny a ničí jednotlivé části stavby.
Herní plošinu v dolní části obrazovky ovládá hráč zleva  a doprava. Cihly po úderu mizí.Pod některými z nich se mohou nacházet  takzvané power-upy, tedy bonusy, které přidávají plošině nové schopnosti. Hráč tak může například chvíli disponovat lasery, které zeď sestřelují nebo naopak se díky nim může třeba zpomalit pohyb míčku. Po zničení zdi čeká hráče postup do vyššího levelu.

Hra Arkanoid vznikla v roce 1987, její prameny sahají ale mnohem dále. V roce 1972 vydala firma Atari hru Pong. Ta pro mnohé znamenala revoluci. Hráč pohyboval pálkou a odrážel s ní míček k protější stěně. U společnosti Atari vnikla o čtyři roky později také hra Breakout. Oba dva tyto příklady slouží jako inspirace japonským vývojářům Taito, kteří přicházejí s Arkanoidem.

Arkanoid prošel do současnosti mnoha obměnami, ale hraje se dodnes. U některých herních verzí je plošina vesmírnou lodí a míček její zbraň. Jiné pak dokonce obsahovaly dějovou linku.
Těm, kterým nestačí pouze jedna herní plošina, si mohou k ovládaní přibrat klidně dvě. Cihly se postupem času stávají odolnější, takže některé z nich potřebují k jejich destrukci podstatně více a lépe mířených úderů.
Jednoduše řečeno přes všechny možné bonusy a lepší technickou stránku se jedná pořád o stejný princip „rozbít“ zeď a ten, jak se zdá, fanouškům Arkanoidu stále vyhovuje.


Platformy: Amiga, Amstrad CPC, Apple II, Apple IIgs, Atari 8-bit, Atari ST, BBC Micro, Commodore 64, DOS, Macintosh, MSX, NES, PC-88, PC-98, TRS-80 CoCo, ZX Spektrum

Rok vydání: 1987

Žánr: Postřehové

Hlavní designer: Akira Fujita

Výroba: Taito

Země výroby : USA






Žádné komentáře:

Okomentovat