sobota 2. března 2013

Lemmings

Psygnosis (1991). Lemmings (MS-DOS).


Hra Lemmings v době svého vzniku patřila mezi nejpopulárnější hry tohoto typu, o čemž taktéž vypovídá i množství platform, pro které byla následně upravena. 
Na první pohled se zdá, že nejde o nic těžkého: hráčovým úkolem je dostat určité procento zelenovlasých panáčků z jednoho nebo více vchodů do jednoho a více východů. Problém nastane ve chvíli, kdy zjistíme, že se nám svěřené figurky chovají poněkud sebevražedně - pokud nenarazí na překážku, padají z vysokých skal a umírají, topí se ve vodě a další. Není se co divit, anglické slovo "lemmings" označuje lumíky, o kterých se traduje, že mají podobné sklony a sebevražedně skáčou z útesů přímo do moře, kde na ně čeká smrt. Nikdy jsem nepotkala nikoho, kdo by používal správné označení "lumíci", já znám drobné postavičky výhradně jako "lemíky". 
Jednotlivým panáčkům je možno přidělovat funkce - někteří mohou prokopávat tunely skrz skály, jiní stavět schody, další zase šplhat po stěnách. A to vše pouze proto, aby ostatním ulehčili jejich těžkou cestu. Ovšem pozor, počet funkcí, které můžete rozdat, je značně limitovaný.

Hra začíná nejjednoduššími koly, kde je omezení funkcí minimální, cesta jednoduchá, počet "lemíků", kteří musí přežít, nízký. Vše se s přibývajícími levely ztěžuje, od rychlosti, jakou se panáčci objevují, až po prostředí, které je komplikováno různorodými jezírky či neprokopatelnými ocelovými plochami. Zajímavostí může být to, že těžší úrovně byly často vytvářeny jako první, začátečnická kola pak vznikala na základě jejich zjednodušování. 

Jednoduchost hry Lemmings umožnila téměř neomezený počet dalších a dalších kol, což znamená skoro nekonečnou zábavu s vymýšlením komplikované taktiky, kde koho zastavit a kam koho poslat. A když se nedaří, jediným stiskem tlačítka je možno všechny postavičky odpálit a užít si tak barevný pixelový ohňostroj. 

Platformy: 3DO, Acorn Archimedes, Amstrad CPC, Apple IIGS, Macintosh, Arcade (pouze prototyp), Atari Lynx a ST, Commodore 64, Amiga CD32 a CDTV systems, MS-DOS, Hewlett-Packard HP-48 series, Nintendo NES, SNES, Game Boy, Game Boy Color a DS, OS/2 (pouze demoverze), Palm, Philips CD-i, SAM Coupé, Sega Game Gear, Master System a Mega Drive, Sony PSP, PlayStation 2 a PlayStation 3, Sinclair Spectrum, UIQ, Pocket PC, Windows, TurboGrafx-CD a Windows Mobile.
Rok vydání: 1991
Série: Lemmings
Žánr: strategie
Hlavní designer: Mike Dailly
Země výroby: USA


Žádné komentáře:

Okomentovat