úterý 12. března 2013

The Cycles: International Grand Prix Racing


The Cycles: International Grand Prix Racing

Žánr:              sportovní simulátor

Vydavatel:     Accolade, Inc.

Vývoj:            DSI - Distinctive Software, Inc.

Rok vydání:   1989

Platformy:     Amiga, Amstrad CPC, Commodore 64, ZX Spectrum, DOS

Kdo se dostal k počítačům ještě v polovině 90. let, nemohl o tuhle perlu nezakopnout. Vznikla sice na konci předchozí dekády, díky velkému rozšíření a na svou dobu velmi pokrokovému zpracováním šlo ale pro mnoho lidí (včetně mě) v téhle době o vůbec první sportovně laděné pixely, ke kterým se dostali a ke kterým se pak rádi vraceli.  4 z 5 pamětníků vám z hlavy zabroukají hudební motivy, které se během hry linuly z PC spíkrů, které se ostatně při hře dokázali rozcvrlikat do neuvěřitelných dimenzí. Hra samotná vychází z o rok starší adaptace závodů formulí Grand Prix Circuit, ale doznala řady vylepšení. Nabízí 15 různých tratí oproti 8 ve formulích. Základní grafika u nich zůstává stejná, tedy zelená tráva všude okolo, siluety různých krajin na pozadí a černý asfalt s červenobílým lemováním. V zatáčkách ještě potkáte cedule se značením vzdálenosti k zákrutě, občas se musíte strefit do tunelu a v cíli na vás zamává chlapík praporkem. Oproti formulím ale trať i zplastičtěla, tzn. že pojedete nejen doprava a doleva, ale nově i do kopce a z kopce. Proměnil se samozřejmě i základní pohled (z 1. osoby). Místo volantu máte před sebou řídítka se štítem..což bylo vcelku novátorské řešení a graficky na úrovni, motocykl se totiž v zatáčkách naklání, řidič dokonce řadí a brzdí a pokud budete jančit na startu, tak i zvedne přední kolo do vzduchu.

Menu hry nabízí pár očekávatelných možností, samostatný závod, šampionát a trénink, přičemž si můžete zvolit počet kol závodu a vzhledem k délce šampionátu je příjemná možnost uložení hry. Hráčský adrenalin navíc zvyšují uchovávané rekordy pro jednotlivé tratě.. všechno to už je dnes samozřejmost, ale tady jsme o 25 let zpátky, tak nerýpejme.

Samotná hratelnost byla/je velkým kladem, hra nabízí slušnou fyziku chování strojů 3 rozdílných kubatur, které se liší jen barvičkami a maximální rychlostí. Jinak je ovládání vcelku jednoduché a „arkádovité“.. zlaté časy, kdy stačilo 6 kláves. S nastavitelnou vyšší obtížností ale začíná jít do tuhého, což se projevuje hlavně schopnostmi soupeřů a také tím, že si musíte sami řadit, a tady je hra nemilosrdná.. trochu zaspíte na spojce a už se v zrcátkách objeví oblaka kouře spolu s nelibým zvukem spíkru.. zavařili jste. Zrovna tak pokud budete dlouho nebo zprudka šťouchat do jezdce před sebou, projedete se oba po trávníku. O tom, co se stane, pokud se nestrefíte do tunelu, ale do jeho betonového náspu snad mluvit nemusím. Zato když se vám zadaří a skončíte na bedně, dočkáte se spršky šampaňského v efektní animaci a zatřesete si pohárem. Sláva nazdar, o to přece na motorkách jde. Takže kdo v 1. třídě motocyklových simulátorů chyběl, určitě doplnit a kdo ji po letech vyhrabe na disku a znovu zahraje, taky dobře!

Ukázka z originálního balení hry 


























Ukázka ze hry: Youtube 



Žádné komentáře:

Okomentovat