úterý 5. března 2013

Bubble Ghost


Informatique (1987) Bubble Ghost (Atari ST)

Bubble Ghost je 2D arkáda, kdy hráč musí dostat mýdlovou bublinu přes celou řadu místností ve strašidelném domě. Pokud se bublina dotkne zdi, nebo jakékoli překážky, praskne a hráč ztrácí život. Hráč směřuje bublinu přes překážky prostřednictvím Ducha. Každou místností se obtížnost zvyšuje o různé hroty, hořící svíčky, vypínače, laserové paprsky nebo třeba jednoduché hádanky. Ty všechny může Duch ovlivňovat a bezpečně dopravit bublinu na konec. 


Duch se ovládá myší. Jak s ní hráč pohybuje, pohybuje se i Duch. Lze ho také otáčet proti nebo po směru hodinových ručiček a to stisknutím pravého či levého tlačítka myši. Stisknutím tlačítka „Shift“, může Duch do bubliny foukat. Hra sestává z 35 místností, kdy se za každý úspěšný level přičítají hráči body. 


Francouzská hra Bubble Ghost byla vydána v roce 1987. Celou koncepci, design a naprogramování vytvořil Christophe Andrean a vydala firma Informatique. Původně byla vytvořena pro počítač Atari ST, ale postupně se rozšířila do celého světa a také na ostatní počítače, jako například Amiga, Amstrad CPC, Commodore 64, DOS, Apple IIGS. Zajímavostí je, že Boubble Ghost byla první francouzskou hrou přizpůsobenou na konzoli, a to v roce 1990. V tomto roce byla vydána verze pro přenosné herní konole společnosti Nintendo a Game Boy. Tento původní koncept byl později předělán a pod názvem Soul Bubbles vydán v roce 2008 pro Nintendo DS. To však už firmou Infogrames, která hru koupila.


Platformy: Atari ST, Amiga, Amstrad CPC, Commodore 64, DOS, Apple IIGS, Nintendo, Game Boy
Rok vydání: 1987
Žánr: arkáda
Hlavní designer a programátor: Christophe Andrean
Vydalo: Informatique
Země výroby: Francie

Žádné komentáře:

Okomentovat