úterý 5. března 2013

Blackthorne - Ustřelujeme končetiny s Blizzardem

                         Blizzard (1994), Blackthorne, USA

Snad každý hráč zná herní klenoty studia Blizzard - Warcraft, Starcraft a Diablo. Málokdo však hrál také jejich multiplatformní hru z roku 1994 Blackthorne. Titul vyšel na platformách DOS, PC-98, SNES, Game Boy Advance, Sega 32X a Macintosh. Hra získala pozitivní ohlas díky originální brutalitě (možné popravování NPC čistě pro zábavu) a propracovanému level-designu.

Blackthorne je na první pohled klasická akční plošinovka, která by se velice dobře dala přirovnat například k Prince of Persia. Herní levely jsou zpracování ve 2D a postava se pohybuje po jednotlivých obrazovkách. Herní mechanismy jsou klasicky žánrové, tedy přeskákování plošin, lezení nahoru a dolů, vyhýbání se pastem, hledání klíčů, odemykání dveří a řešení puzzlů. 

Stejně důležitou roli jako poskakování po platformách hraje v Blackthorne také pumpovací brokovnice hlavního hrdiny a zásoba různých typů granátů. Víc než dekádu před "revolučním" krycím systém z Gears of War (následně např. Mass Effect) přichází Blizzard s taktickým soubojovým systémem postaveným na krytí obou protivníků a přesném načasování útoku.


Blackthorne je na pochopení velmi jednoduchá hra, ovšem díky propracovanému level-designu, rozmanitosti nepřátel a silně rostoucí obtížnosti ji opravdu nedohraje každý. Rozhodně stojí za doporučení také díky tomu, že je jednou z prvotin Blizzardu.

Platformy: DOS, PC-98, SNES, Game Boy Advance, Sega 32X a Macintosh
Rok vydání: 1994
Žánr: Akční plošinovka
Hlavní designéři: Ronald Millar Sr., James Edward Anhalt III, Frank Pearce Jr., Patrick Wyatt 
Země výroby: Spojené státy americké






Žádné komentáře:

Okomentovat