středa 19. října 2011

Red Baron - bitvy s trojplošníkem a mezerníkem

I v dávnověku DOSu a tři-osm-šestek, když "Pentium" mohla klidně být nějaká postava nebo zlé království ze stupidní fantasy, se dalo velmi obstojně létat. Nad na svou dobu převratnou leteckou simulací z první světové války jsem onehdy s bráchou strávil nejeden příjemný večer, anebo spíš celou řadu dní a nocí.

Asi hlavně proto, že hra nabízí (velmi návykovou) možnost kariéry letce. Můžete si vybrat - buď Trojspolek, který má lepší letadla, anebo "ty správné" spojence - ti mají éra sice slabší, ale celkově jsou tak nějak sympatičtější. Začnete na sklonku roku 1914 a postupně mezerníkem z kokpitu posíláte k zemi letadla, balóny a vzducholodě, a na vyžehlené uniformě vám přibývají metály... Otrava je, když vás trefí. To vám začne rudnout obrazovka (asi krev, co se hrne do očí) a pak, po nouzovém přistání, putujete do lazaretu. Dlouhé měsíce pak válka běží bez vás. V reálu asi žádný problém, ale ve hře se ochuzujete o další sestřely!



Hra i na svou dobu vizuálně nebyla nic moc, z kulometů létaly červené kostičko-koule a krajina hluboko pod letouny byla tvořená tečkami a čárkami, jako morseovka. Zato se Red Baron bezvadně hrál. Plynule se dala měnit obtížnost, nudné pasáže misí se daly přeskočit zrychlením času a jednotlivé bojové úkoly byly (aspoň zpočátku hraní) dost různorodé. Taky se dalo pilotovat prý sedmnáct různých letadel (tedy když počítáme i ta německá, která si však slušný člověk přece nemohl vybrat).  Třešničkou na dortu pak byly souboje s esy první války, včetně "Rudého Barona" von Righthofena. A pak nás poslala maminka spát.

rok vydání - 1990
žánr - letecký simulátor
tvůrce - Damon Slye & Dynamix
vydavatel - Sierra
platforma - DOS

3 komentáře:

  1. prej grafika nic moc...i teď je stále hezká...a to měl ještě super replay, kde se dalo parádně vyhrát s kamerou

    OdpovědětVymazat
  2. s tim trojspolkem asi autor myslel trojdohodu :)

    ...a grafika na svoji dobu paradni a replay uplne vyjimecnej

    p.s. a jak to zaclo rudnout, rychlejc nez lazaret te vylecil ctr alt del :)

    OdpovědětVymazat
  3. ale jinak samozrejme supr skolni projekt!

    OdpovědětVymazat