neděle 16. října 2011

Duke Nukem 1 - opravdu drsný blonďák

Apogee Software (1991). Duke Nukem. (MS-DOS).

Hra vyšla roku 1991 a představila hrdinu, který se na obrazovky hráčů vrátil ještě třikrát. Roku 1993 vyšlo pokračování s názvem Duke Nukem 2 a roku 1996 Duke Nukem 3D. Ten se stal legendou a své místo v síni slávy PC her má jisté. Na čtvrtý díl se čekalo dlouhých 15 let. Čekání a následně i trochu zklamání způsobily, že se „čtyřce“ namísto oficiálního názvu Duke Nukem Forever říkalo Duke Nukem Never.
Duke Nukem 1 byl inspirován úspěšnými plošinovkami a z herního hlediska nepřinesl nic nového. Hráč na klávesnici ovládal svého herního avatara skrz úrovně plné nepřátel a překážek. Čím více úrovní a nepřátel zdolal, tím vyšší bylo skóre. Hra však byla výjimečná díky svému hlavnímu hrdinovi. Svalnatý "macho" blonďák Duke byl poslední nadějí celého světa v záchraně planety před doktorem Protonem. Ve hře byly navíc různé zábavné momenty, např. životy si hráč doplňoval pitím kolového nápoje nebo snědením kuřete, které si ugriloval jedním výstřelem ze své laserové zbraně (ale pozor – nepřepálit).
Herní milníky lze rozdělit na hry dvou typů. Jedny přinesly zcela nové koncepty, které na trhu doposud nebyly. Druhé staví na již existujícím, ale dodají hře takový přesah, že si ji hráči zamilují pro její atmosféru. Právě takový byl Duke Nukem.

Platformy: PC s MS-DOS
Rok vydání: 1991
Série: Duke Nukem
Žánr: arkáda, plošinovka
Vytvořili: Todd Replogle, Allen Blum, George Broussard, & Scott Miller
Země výroby: USA

Žádné komentáře:

Okomentovat