sobota 15. října 2011

Mixed-Up Mother Goose - variabilní pexesová adventura

Sierra On-line, Inc. (1987). Mother Goose. (PC DOS)

Mother Goose patří k dětským adventurovým hrám z 80. let, které měli především edukativní účel. Triviální příběh vypráví o malém chlapci či dívce, kteří usnou a probudí se v pohádkové zemi, kde musí pomáhat místním občanům a přivést je zpět k jejich pohádkovému příběhu. K tomu slouží různé předměty, které postavy ztratili a vy je musíte pro ně najít. Poztrácené věci jsou rozesety po celé krajině.

Vedle běžného vzdělávacího a moralizujícího podtextu (tedy, že musíte pomáhat druhým, abyste se za odměnu dozvěděli jejich příběh) je hra postavena na "pexesovém principu". Ztracené věci jsou při každém hraní na jiném místě. Přitom můžete do "kapsy" vzít pouze jednu věc. Máte-li tedy například v inventáři konývku, kterou ještě nevíte komu dát, a po cestě najdete čtvrťák, o kterém víte, že patří místnímu buranovi, nezbývá vám nic jiného než obě věci v inventáři vyměnit. Po chvíli hraní je tak hráč nucen vzpomínat, kde který předmět nechal a vracet se pro něj. A vězte, že to je někdy pořádná dřina. Váš hrdina se totiž po svých pixelových nožičkách pohybuje rychlostí postřeleného hrocha, a přejít celou mapu tak zabere i několik minut.

Mother Goose tak nepatří k žádným velkým hitům prenatálního světa PC her, přesto má v sobě určité kouzlo, na svou dobu příjemnou grafiku a navíc možnost si i zvolit vzhled svého panáčka. Hra se v průběhu let vyvíjela. Aktualizovaná vydání přinášela grafická a zvuková vylepšení. Poslední verze hry vyšla v roce 1995 pro Windows.

Souhrnné údaje:

Platformy: PC DOS, Atari ST (1987), Amiga, Apple II (1988), Apple IIgs (1990)
rok vydání: 1987
1. vydání (celkem 5 variací)
žánr: adventura
designérka: Roberty Williams
země původu: USA


Žádné komentáře:

Okomentovat