pondělí 17. října 2011

Little Big Adventure - Francouzi vrací úder

Adeline Software International (1994). Little Big Adventure. (MS-DOS)

Monopol amerických výrobců firem se pokusil kromě jiných menšin porazit i francouzský trh. A Little Big Adventure je příběh o mladém intelektuálovi, Twinsenovi, který je nespravedlivě odsouzen zloduchem, doktorem FunFrockem.

Zatímco se statečnému mužíčkovi v podivné modré plachetce a medaili na krku podaří utéct, unese mu doktor jeho ženu a začně ničit surrealistické městečko Twinsun.

Twinsen musí pro záchranu města i své manželky musí shánět skutečné peníze, které vymlátí třeba ze slona s policejní čapkou (??), aby si koupil lístek na loď do písečného ostrova, tam musí zase vyhrát závody podivných malých autíček, přemluvit prodavače na nižší cenu za bláznivý hvězdolet nebo zmlátit zloděje, kteří přepadli myš v síťovaných punčocháčích.
Jak je patrno a jak už to tak u Francouzů bývá, nabídla adventura hráčům něco zcela jiného, na co byli doposud zvyklí.

Za prvé poněkud dekadentní, dadaistickou a ponurou estetiku. V grafice převládají tlumené barvy, převážně temně zelená a všechny odstíny šedé. Černá barva navíc vyplňuje všechno, „co už nebyla místnost,“ i převážnou většinu oblohy nebo moře.

A za druhé, a to se musí Francouzům nechat, přišli s něčím, co tu ještě nebylo. Hráč si u svého avatara mohl volit způsoby, jakým se zrovna bude chovat. Kromě klasického Normal mode, díky němuž mohl Twinsen mluvit, mačkat i sbírat, si mohl jeho pán vybrat ještě mezi Sporty mode - ten rychle běhal a po stisknutí akčního tlačítka i skákal, Discreet mode, skvělý na místa, kde vás neměl nikdo vidět a konečně nejoblíbenější a zneužívaný Angry mode. Na rvačky, samozřejmě.

Při něm si Twinsen vykračoval podivně trhanou chůzí, hekal, vrčel a „byl prostě angry.“ Zákonitě to u zlomyslných hráčů vedlo k útokům na zcela nevinné postavy, které začaly plakat, někdy i utíkat, občas zavolaly policii.

Ruku v ruce se zoufalým ovládáním, prazvláštně dětinskou grafikou, děsivými figurkami (první hlavní stvůrou byl křeček, který na Twinsena zvracel jakési „cucky“) a zcela kontinentálním příběhem (rozvážný Modrý Abbé Twinsen, který zachraňuje svou těhotnou ženu, má skutečně daleko třeba k tehdy populárnímu agentu Blaskowitzovi) to vytvářelo skutečně podivuhodnou směsici dojmů.

Jedničku za několik let následovala komerčněji mnohem úspěšnější dvojka (s podnázvem The Twinsen Odyssey), která ve všech ohledech ještě vylepšila surreálnost prvního dílu.

Poněkud delší video, které vypráví Twinsenův příběh: http://www.youtube.com/watch?v=Rkkt_cIyriI&feature=related

Platformy: MS-DOS, Playstation
Rok vydání: 1994
Série: Little Big Adventure
Žánr: Akční dventura
Hlavní designer: Fréderick Raynal
Země výroby: Francie

Žádné komentáře:

Okomentovat