pátek 14. října 2011

Clash at Demonhead

Vic Tokai, Inc. (1989). Clash at Demonhead (NES).


Příslib Valuable Information & Communication se skrývá za prvními třemi písmeny v názvu japonské telekomunikační společnosti Vic Tokai. Majitelé osobních počítačů a konzolí ji znají zejména díky hrám vyvíjeným v letech 1986 až 1998. Firma přitom uváděla na trh hry pro Nintendo, Segu i Game Boye. Pro NES (Nintendo Entertainment System) byla určena plošinovka s RPG prvky Clash at Demonhead, známá v Japonsku, kde se v lednu 1989 poprvé objevila, pod přímějším názvem Dengeki Big Bang!. Severoamerické obchody ji začaly nabízet o rok později.

Hráčovým avatarem je Billy Blitz, vzhledem rocková hvězda, schopnostmi všestranný akční hrdina. Umí běhat, skákat, šplhat, střílet z brokovnice a za pomoci jet packu také létat. Jeho cílem je zachránit geniálního profesora Pluma ze spárů organizace The Lawbreakers, která chce vědcových nápadů zneužít k výrobě ničivé bomby. Děj se, stejně jako v mnohadílné sérii Metroid, odvíjí nelineárně. Na hlavní mapě si sami volíte, který level budete plnit jako další. Od ostatních postav si lze za peníze (vypadávající ze zastřelených příšer) kupovat různá vylepšení, z nichž některá, jako již zmíněný jet pack nebo potápěčská výbava, jsou nezbytná pro postup ve hře.

Právě interakce s NPC je pro úspěch klíčová. Bez informací, které se od nich dozvíte, zůstávají některé části hry nepřístupné. Někdy tudíž nezbývá, než po proběhnutí konverzace opětovně zavítat na již navštívená, avšak dosud uzavřená místa. Interface během hraní nás informuje pouze o zbývajícím zdraví, teprve při nákupu vybavení vidíme rovněž sumu nasbíraných peněz. Grafika dokáže zaujmout rozmanitostí prostředí i útočících objektů (bizarní směska naváděných raket, skřetů houbovitého vzezření a agresivních modrých šimpanzů) a zejména designem sedmi finálních bossů.

Pozornost těch, kdo nepatří mezi časté hráče konzolových her, si titul Clash at Demonhead získal díky komiksové sérii Scott Pilgrim, kde jde o název jedné z rockových kapel. Filmoví diváci ji mohli vidět a slyšet ve filmové adaptaci komiksu nazvané Scott Pilgrim vs. the World. U příležitosti premiéry filmu byla vydána také stejnojmenná hra pro Playstation 3 a Xbox 360. Ani v ní „videoherní“ kapela nechyběla.

Platforma: NES
Rok vydání: 1989
Žánr: plošinovka/akční/adventura
Země výroby: Japonsko

--Martin Šrajer--

Žádné komentáře:

Okomentovat